Maslinik- antistresna terapija

Primoštensko zaleđe i maslinik, antistresna su terapija. Tako svoj budući dom opisuje njemački bračni par koji je ovih dana proizveo svoje prvo maslinovo ulje. Primošten su odabrali za mjesto u kojemu će provoditi umirovljeničke dane.

Bavarsku urbanu džunglu zamijenili su spokojem dalmatinskoga krša. S pogledom na veliko plavetnilo.

- Mislim da je ovo prava terapija od stresnog posla. A njega je danas sve više, ne samo u mojoj struci, govori kirurg Ekkerhardt Templer. 

Maslinik su kupili proljetos, a u uljari primoštenske zadruge već su iscijedili prve litre "vlastitog tekućeg zlata". Maslinik i kuća u primoštenskom zaleđu zalog su za sretne umirovljeničke dane, za nekoliko godina. Oko odabira lokacije nije bilo spora jer je Hrvatska oboma u lijepom sjećanju, još od djetinjstva.

- Nikad u Hrvatskoj nismo osjetili strah. Uvijek susrećemo optimistične i prijateljski raspoložene ljude, koji nam pomažu u svemu, naglašava Ekkerhardt Templer. 

Jednog od njih kirurg naziva doktorom za masline. Miro Glavaš tako kaže da je rođeni Hercegovac, odrastao u Slavoniji, ostario u Njemačkoj, a u Dalmaciju je još došao učiti. 

- Imam i maslinik sa 130 maslina. S mojim maslinama pričam, razgovaram. Moje masline imaju i imena, naglašava Glavaš.

Tragom njemačkog para već su najavili krenuti i drugi njihovi sunarodnjaci. Hrvatska, istina, izvozi mladu školovanu radnu snagu, ali uvozi eto, visokoobrazovane buduće umirovljenike.