Obnova za nekad velebnu vilu koja je danas u sramotnom stanju

Nakon što je godinama zapuštena i devastirana - varaždinska vila Oršić će napokon biti obnovljena. Zahvaljujući Fakultetu organizacije i informatike, u njoj će biti smješteni laboratoriji, studenti će konačno imati mjesto za učenje, a prekrasna vila u centru grada više neće djelovati - oronulo, zapušteno i jadno.

Vila Oršić bila je dom plemićke obitelji u drugoj polovici 19. stoljeća, najsretnije dane djetinjstva proveli su tu naraštaji malih Varaždinaca u dječjem vrtiću, smještene su tu bile i brojne kulturne udruge, pa i naše dopisništvo HRT-a do 2015. No posljednjih pet godina potpuno je napuštena i devastirana, a naša je kamera zabilježila sramotne kadrove raskošne vile - danas.

Srećom, devastirano kulturno dobro trebalo bi poprimiti ono staro - sjajno ruho. Gradsko je vijeće nedavno odlučilo da se Vila Oršić daje na raspolaganje Fakultetu organizacije i informatike.

- Grad Varaždin je to nama ponudio kao jednu prijelaznu opciju za rješavanje našeg problema. Naravno, na Gradskom je vijeću ta odluka bila na glasanju i zahvaljujem vijećnicima koji su poduprli tu odluku i vjerovali u nas, rekla je dekanica FOI-a Nina Begičević Ređep.


Velebne dvorane idealne su za laboratorije, a fakultet već sad muku muči s prostorima za svojih 2900 studenata.

- Trebalo bi biti organizirano nekakvih šest predavaonica, to jest dvorana za laboratorijske vježbe, pet istraživačkih laboratorija i još nekoliko kabineta za nastavnike i administrativno osoblje, kaže dekanica.

Počela je sanacija krovišta, a ako se financijska konstrukcija zatvori - idućih nas godina čeka otvaranje obnovljene vile.

- Mogu garantirati svojim zaposlenicima i građanima da ćemo to napraviti čim prije. Treba još zatvoriti financijsku konstrukciju, ali vjerujem da će sve dalje ići svojim tijekom, poručuje Begičević Ređep.

Sve se radi pod nadzorom Konzervatorskoga odjela, a vila i okolni park postat će reprezentativni dio baroknoga grada.