Hologram iz rudnika "Sveta Barbara"

Prema legendi uz prave rudare, u mračnim i hladnim hodnicima, nekoć davno živjela su i mala patuljasta bića Bergmani. Uz njih i stručno vodstvo, prolazak kroz 350 metara podzemnih hodnika nije nimalo dosadan.

- Rudari koji su nekada davno radili u rovovima znali su pričati kada bi čuli nekakve čudne zvukove po rovovima da se to tako glasaju Bergmani ili su im oni krali rudu koju su oni teškom mukom iskopali, čak zlato ili neke druge vrijedne kovine - kaže Barbara Mrvoš, vodič u rudniku "Sveta Barbara".

Uz dvojezični hologram patuljka u rudniku, novosti ima i ispred samog ulaza gdje je izgrađena simulacija rudarskog rova.

- Ono što će biti najinteresantnije posjetiteljima je kovačnica gdje ćemo prezentirati kako se kovao obrađivao taj alat. Također vjerujemo da ćemo od sljedeće godine svim našim posjetiteljima ponuditi našu rudarsku greblicu, to je taj kolač po kojem su Rude poznate - najavljuje Josip Lebegnrt, vodič u rudniku "Sveta Barbara".

Od 2012. godine, otkada je rudnik obnovljen, godišnje ga posjeti oko 3 tisuće posjetitelja, i to najviše djece, pa se na stazu s vanjske strane rudnika planira postaviti i multimedijalni tobogan. Tako bi turistička ponuda grada Samobora bila još bogatija i privlačnija.