Nakon "Tigrova" u poljoprivredu po izraelskom modelu

Da se i u krizi uzrokovanoj pandemijom od poljoprivrede može dobro živjeti, potvrđuje primjer donedavne pripadnice "Tigrova". Nakon povratka iz mirovne misije na granici Sirije i Izraela osnovala je obiteljsko gospodarstvo na kojemu uzgaja sve - od biopovrtnica do egzotičnih biljaka i voća. Sve plasiraju putem interneta, i to uglavnom na tržište Europske unije.

Visoke su gredice spremne za cjelogodišnji uzgoj biopovrtnica, i to prema izraelskom receptu. Martina Vukoja donijela ga je iz mirovne misije.

- Oni dvaput na godinu uzgoje jako puno povrća baš iz ovakvog uzgoja - ja ga zovem vrt bez motike, objašnjava nam.Nemate li svoj vrt, možete ga unajmiti na Martininu gospodarstvu i sami uzgajati zdrave povrtnice. Tu je i mali rasadnik egzotičnih, ali i autohtonih voćnih vrsta, crnogorice, paulovnije.

- Uz to još imamo i indijansku bananu. Oko tisuću sadnica proizvedemo za svoj dio kupaca, kaže Danijel Vukoja.


Da opstanu, moraju ponudu imati cijelu godinu. U svojem malom vrtnom centru nude prave egzote koje uzgojiti nije nimalo lako, poput popularnih "zračnih" biljnih vrsta. Ima tu i prirodnih lovkinja kukaca...

- Njih ima jako puno vrsta, tako da je mnogima od njih sunce potrebno i ljeti, kaže Martina.

Za ponudu na OPG-u i prodaju putem interneta brine se stariji sin David. Strast mu je - bonsai.

- To je mladica koja je nedavno započeta, stara je otprilike dvije godine, vidjet ćemo kakva će biti za nekih pet godina, kaže David.

Cijela obitelj radi, biljke traže svaku ruku. Prate trendove u golemom carstvu flore, a prodaja im, kažu, ide više nego dobro.

- Imamo dvoje zaposlenih, širimo se pomalo, tržište je veliko, šaljemo i izvan Hrvatske, kaže Danijel.

Za Martinu i nakon naporne vojne karijere nema opuštanja.  Iskustva skupljaju diljem Unije, sada u doba koronavirusa uz računalo, na virtualnim radionicama.