Pametnom ronilicom planiraju osvojiti svijet

Ekipa sa zagrebačke Šalate planira osvojiti svijet svojim podvodnim dronom koji je sposoban zaroniti na dubinu od 1000 i više metara.

Filip Tomašević
 i njegova ekipa zamisao o podvodnom dronu dobili su nakon što su kupili jedan na tržištu i odmah uvidjeli nedostatke. To je bio okidač da krenu u izradu svojega.

- Ti si mogao doći dole i samo snimati, mi smo napravili i to da možeš raditi interakciju. Onda smo uvidjeli problem s dubinom - sadašnji dronovi idu do 300 metara i skupi su dosta - govori Filip.

Proizvod je dijete nekolicine visokotehnoloških struka, među njima je i inženjerka čiji je zadatak omogućiti ronilici da se spusti i do najdublje točke Jadrana, odnosno da ide više od 1000 metara dubine.

- Problem rješavanja ove konstrukcije se zapravo svodi na problem rješavanja stlačivosti i brige o materijalu - objašnjava Gordana Prutki-Pečnik, inženjerka strojarstva.

Pionirski je to posao pa su tako većinu dijelova izradili sami 3D printanjem, a kako ronilica može tako duboko zaroniti, ostat će poslovna tajna.

- Takva tehnologija se tek počela razvijati više komercijalno, dijelovi su slabo dostupni, tako da je uistinu bio izazov slagati to - naglasio je Ivan Pešić, inženjer elektrotehnike.

Primjene su brojne u gospodarstvu, vojsci, u traganju i spašavanju ljudi te za različite znanstvenoistraživačke projekte sveučilišta.

- Ako žele nešto testirati, imat će mogućnost, neće trebati ići u svijet nego ćemo moći to tu raditi, odnosno moći ćemo to ponuditi i drugim sveučilištima iz Europe - ističe Filip.

Projekt ronilice prepoznao je Zagrebački inovacijski centar - ZICER, uvjeren da je ovaj projekt ostvariv, a uskoro i generator novih radnih mjesta.