Leteći Holandez - klasa u kojoj 60-ogodišnjaci mogu biti svjetski prvaci

Puljani Nadan Kosanović i Boško Ćelić državni su prvaci u jedrenju klasom Flying Dutchman. Naslov su osvojili prije mjesec dana na prvenstvu u Puli. Rezultat ih veseli ali više od svega raduje ih osjećaj koji pruža ova, nekada olimpijska klasa.

Fudo
i Bole su prvaci u Flying Dutchmanu i jedna od rijetkih hrvatskih posada u ovoj klasi. U pulskoj VEGI, njihovome matičnome klubu, su baš ponosni na svoje "leteće Holandeze".

- Mislim da u Hrvatskoj možda ima još par klubova koji imaju kojeg Dutchmana, ali da aktivno jedre, mislim da su samo kod nas. Sada su Rovinježi kupili brod jer su ih naši nahuškali, tako da sada imamo 5 brodova, rekao je Ted Weidlich, tajnik JK "Vega".More je more a ne preskaču se ni natjecanja na jezerima. Valja vrijedno trenirati, a kad ti stigne prijatelj s kontinenta i njega valja malo zadovoljiti. Laka jedrilica koje je prvi primjerak napravljen 1951. u Nizozemskoj čisti je zen: kobilica, kormilo, glavno jedro, genova. I koji kilometar konopa.

Punih četvrt stoljeća prije našeg skromnog dvojca, državni prvaci u klasi 420 bila su njihova mlađa braća Nenad i Slaven. Flying Dutchman nekad je bila olimpijska klasa. Zadnji put u Barceloni 1992. godine, gdje su naši predstavnici bili Bojan Grego i Sebastijan Miknić iz riječkoga kluba Galeb.

Leteći Holandez jedina je klasa u kojoj i ljudi od 60 godina mogu biti svjetski prvaci! Pa iako tvrde da im je uživanje važnije od rezultata, pred seniorima pulske VEGE možda je svijetla sportska budućnost!