Turistički gradovi - mjesta za jednokratnu upotrebu

Radovi splitskih i dubrovačkih suvremenih umjetnika okupljeni su na zajedničkoj izložbi 'Drugi grad' u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Riječ je o izboru radova splitskih i dubrovačkih suvremenih umjetnika okupljenih oko zajedničke teme koja obuhvaća život u gradovima bogate povijesti i kulturnog naslijeđa, koje ubrzani turistički razvoj pretvara u destinacije, odnosno mjesta za jednokratnu upotrebu.

Betonizacija, apartmanizacija, ugroženost javnog prostora, utrka za novcem - sve to opisuje turističku sadašnjost povijesnih gradova. Splitskim i dubrovačkim suvremenim umjetnicima to je inspiracija za kritički osvrt, ali i za, inače ne toliko zastupljenu, međusobnu suradnju.

- To je prvenstveno problematika življenja u gradovima koji imaju taj bogati povijesni sloj, koji su isto na neki način pali žrtvama tog prekomjernog turizma. Naravno, ova godina je drugačija, međutim, znamo da to jedno hektičko razdoblje ljeti nije od jučer, komentira Rozana Vojvoda, kustosica izložbe i muzejska savjetnica u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Medijska i konceptualna raznovrsnost izloženih radova svjedoči o slojevitosti, kako u životu grada, tako i u djelovanju njegovih umjetnika.

- Vidi se jedna razlika - teško je generalizirati - ali nekako mi se čini da Dubrovčani imaju jednu drugačiju, malo tišu poetiku, a Splićani, međutim, imaju više nekakav aktivistički moment, više su kritični i malo bučniji, napominje Jasminka Babić, kustosica izložbe i v.d. ravnateljica Galerije umjetnina Split.

Izložba će u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik biti otvorena do 6. prosinca, a od 15. prosinca moći će se pogledati i u Galeriji umjetnina Split.