Iz donacije Cepelić: od Strossmayerova štapa do otarka

U Etnografskom muzeju – uživo, ali i virtualno - možete vidjeti divnu izložbu narodnog tekstilnog rukotvorstva koje je muzeju prije stotinu godina darovao svećenik, skupljač, povjesničar i etnograf Milko Cepelić.

Predmete uporabnog tekstila, odjevno ruho te otarke, odnosno ručnike, prikupio je tijekom 19. i početkom 20. stoljeća Milko Cepelić kao zbirku Tkiva i veziva.

Etnografskom muzeju u Zagrebu Milko Cepelić darovao je 302 predmeta, a neki su od njih izloženi.

Tu je i zbirka dokumenata koji su obilježili život Milka Cepelića iz dokumentacije Etnografskog muzeja, nadbijskupijskog arhiva Đakovačko-osječke nadbiskupije i iz privatnog vlasništva pranećakinje Đurđice Gross Ašperger.

Izloženi su i dijelovi narodnih nošnji, uzorci tkanja i veza, mnogi obilježeni njegovim ceduljicama s nazivima ornamenata.

Tu su i dinarske košulje i marame za glavu iz okolice Nina, u dalmatinskom zaleđu. Na izložbi je mjesto pronašao i Strossmayerov štap za šetnju koji je darovao skupljaču narodnoga blaga i vrijednih predmeta - Milku Cepeliću.

Izložbom možete prošetati jer je Etnografski muzej u Zagrebu jedan od desetak muzeja koji su otvoreni za javnost, a ako to ne možete, pronađite izložbu na internetskim stranicama muzeja.