Dalibor Matanić uoči svjetske premijere filma 'Zora' u Tallinnu

Film redatelja Dalibora Matanića ‘Zora’ za nekoliko će dana premijerno biti prikazan u natjecateljskom programu filmskog festivala u Tallinu – tim povodom Matanića smo ugostili u Vijstima iz kulture:

Njegov ‘Zvizdan’ svjetsku je premijeru imao u Cannesu, a u Puli je osvojio još 6 Zlatnih arena. Festivali diljem svijeta donijeli su još tridesetak nagrada i priznanja.

Njegova serija 'Novine' prva je hrvatska serija prodana jednom od najvećih svjetskih internetskih streaming servisa Netflixu, a film ‘Zora’ u petak, 27. studenoga premijerno biti prikazan na prestižnom filmskom festivalu Black nights u Tallinu – projekciju će biti moguće pratiti i u virtualnoj festivalskoj dvorani na internetskoj stranici festivala.

Film 'Zora' - drugi dio ‘Trilogije sunca’, nastao u produkciji Kinorame i u koprodukciji s Ascent Filmom iz Italije - premijeru će tako imati u natjecateljskom programu A festivala - jednog od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi.

- Ne znam koliko se filmom i umjetnošću uopće može provocirati i korigirati stvarnost, ali namjera je bila da sa 'Zvizdanom' to učinimo s prošlošću, pa dođemo do sadašnjosti i zatim odemo u blisku budućnost u kojoj se borimo protiv nekih novih ekstremizama, napominje Dalibor Matanić.

U kratkom sadržaju filma objavljenom na stranici HAVC-a stoji: Dok se Matijina obitelj bori s neizliječenom traumom, njihovi sumještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Izgubivši vjeru, Matija bezuspješno pokušava pronaći pravog sebe, no zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba, stoji u kratkom sadržaju filma 'Zora'.
U glavnim ulogama nastupaju Tihana Lazović, Krešimir Mikić, Lara Vladović, Maks Kleončić, Nataša Matjašec Rošker i Marko Mandić, a u nastavku pogledajte kino-najavu za film 'Zora':Iako je za mnoge ovo nesklono razdoblje, Matanić ga provodi vrlo radno i plodonosno - u tijeku je, naime, snimanje šesterodijelne dramske serije ‘Područje bez signala’ prema nagrađivanom istoimenom romanu Roberta Perišića.

Talent i predani rad u Matanićevu slučaju donijeli su uspjeh, no ovisi i o globalnom stanju na filmskom tržištu:

- Isto kao kazališna i glazbena scena, i kao i sve druge vrste umjetnosti, i filmska je scena dosta uzdrmana. Hollywood je, čak, totalno 'otišao k vragu', na zapadu su stvari, čini mi se, puno gore nego kod nas, komentira Matanić.

Dodao je da se kod nas pokušava pomoći potporama, ali smatra da bi bilo dobro da se čim prije maknemo iz ove situacije.

- Ako se ovako nastavi, onda dolazimo do jednog zaključka koji meni jako smeta, a to je da stalno pričamo o odsustvima profita, zbog nogometa, zbog trgovina, zbog noćnih klubova, a nitko ne priča o tomu kakva je to Hrvatska, ako nema filmova, predstava i koncerata, upozorava Matanić.

Matanić zaključuje da je 'Hrvatska bez kulture – Hrvatska bez identiteta, a covid joj ne ide na ruku.'

Pogledajte snimku gostovanja Dalibora Matanića u Vijestima iz kulture: