Tko su autori najboljih hrvatskih slikovnica?

'Ovca u kutiji’ jedina je nagrada u Hrvatskoj za koju stručni žiri pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica. Osnovni kriterij za odabir najbolje jest dakako umjetnička vrijednost teksta, ali ne i manje važno, njegov odnos s ilustracijom.

Zbog pandemije uobičajene dodjele nagrada na Interliberu ove godine nije bilo, no laureati su izašli pred kameru Vijesti iz kulture:

Nagrada žirija pripala je slikovnici ‘Park u oblacima’ autorice Snježane Babić Višnjić i ilustratorice Branke Hollingsworth Nare, dok su nagradu dječjeg žirija dobili Zoran Maljković i Marko Jovanovac za slikovnicu ‘Moj tata Zeko’.

Snježana Babić Višnjić, autorica slikovnice ‘Park u oblacima’, kaže da je to jedna slojevita priča:

- Ja uvijek pišem u slojevima, kao torta koja ima slojeve raznih boja, tako i moje priče imaju više slojeva. Dakle tri generacije obuhvaćam ovom pričom, djed, tata i djevojčica. I prikazujem kroz njihovu priču kako jedna mala pogreška iz djetinjstva može postati teško breme kasnije u životu, napominje Babić Višnjić.

Autor slikovnice ‘Moj tata zeko’Zoran Maljković svoj rad naziva jednom zabavnom i duhovitom slikovnicom: Ona na jedan malo neobičan način zapravo govori o senzibilizaciji djece prema drugoj djeci sa posebnim potrebama, ističe Maljković.

Maljković dodaje da se o toj temi ne govori puno, pa djeca to ne znaju, i zato je to vrlo zanimljiva tema, a slikovnica je jedan jednostavan način da se to djeci približi.

I ne zaboravite - čitajte djeci jer tako se stvaraju budući čitatelji, čitajte i sebi jer knjige vas, dokazano, čine boljim ljudima.