Jeste li znali da su rimski carevi obožavali kockati?

Ovih dana ostati doma čini se jako dobrom idejom. Kako bi nam vrijeme s ukućanima brže prošlo, mogli bi se ugledati na davne pretke. Od najranijih vremena ljudi su se zabavljali izmišljajući i igrajući različite društvene igre, pa je izložba u zadarskom Muzeju antičkog stakla u isto vrijeme edukativna i inspirativna.

Jeste li znali da su rimski carevi obožavali kockati? Jedan je to od brojnih malo poznatih podataka koje će otkriti posjetitelji izložbe "Kocka je bačena".

- U Muzeju antičkog stakla, među različitim staklenim predmetima, čuvaju se i stakleni žetoni za društvene igre na ploči, koji su pronađeni kao prilozi u grobovima zadarske antičke akropole, otkriva Anamarija Eterović Borzić, autorica izložbe, viša kustosica u Muzeju antičkog stakla Zadar.

Proučavanje ovih stakalaca otvorilo im je vrata svijeta društvenih igara, koje su poznavale sve drevne kulture.

- One su bile zabavnog karaktera, međutim za neke od njih se pretpostavlja da su bile i religijskog karaktera, odnosno vezuje ih se uz vjerovanja u zagrobni život, kaže Eterović Borzić.Set staroegipatske igre Senet tako je pronađen i u Tutankamonovoj grobnici. O sumerskoj igri Ur zna se mnogo više.

- Zna se da su pravila za igru pronađena urezana klinastim pismom na jednoj glinenoj ploči, pa tako danas znamo točno kako se igrala, ističe kustosica.

Strateška je to igra, kao i starorimska Latrunkulli.

- Ta je igra simulirala sukob dvije vojske. Igrala su je djeca i odrasli, ali posebno je bila značajna za vojnike, objašnjava Berislav Štefanac, autor izložbe, viši kustos u Muzeju antičkog stakla Zadar.

Ujedno je preteča igre koju znamo pod imenom Dama. U starom se Rimu rado igrao i Mlin, a bilo je i manje bezazlenih igara.

- Kockanje je bilo široko rasprostranjeno kod Rimljana, međutim bilo je velika pošast jer su značajni slojevi društva trošili velike novce, dodaje Štefanac.

Ništa nova pod kapom nebeskom. Zahvaljujući prikupljenom materijalu, Muzej antičkog stakla dobit će i nove zanimljive suvenire.