KUD Jedinstvo traži novi dom

Sto i jednu godinu staro splitsko Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo nakon pravomoćne presude mora napustiti prostor smješten pored teatra. Deložacija je pitanje dana, a Grad im za probe nudi stan i - podrum.

Splitsko Jedinstvo dobilo je brojna Hrvatska i međunarodna priznanja. Kulturno-umjetničko društvo danas okuplja oko 400 aktivnih članova, uglavnom mlađih od 30 godina. Društvo je zaprimilo drugostupanjsku presudu kojom privatni vlasnici prostora traže njegovu deložaciju.

- Nakon deložacije slijedi potraga za novim prostorom. Još nismo pronašli adekvatan prostor, kaže Jure Ivić.

- Ako izgubimo prostor, to je udar za Jedinstvo i Split, jer ćemo svoju kulturu moći samo vidjeti i čuti preko nekih medija, poručuje Gabrijel Beronja.

- Ovdje se osim prijateljstava, osnivaju i obitelji. Jedinstvo je jedna velika proširena obitelj, ističe Zvonimir Jarun

Grad Split je dovršio izgradnju Hrvatskoga doma, koji je izgrađen s idejom da okupi i kulturno-umjetnička društva. U njemu, izgleda, mjesta za "Jedinstvo" neće biti. No, kako doznajemo, gradske službe pripremaju zamjensko rješenje.

- Jedinstvo bi sigurno prestalo s radom kada nebi imalo plesnu dvoranu. To bi bio za nas bio smrti udar, ističe Emin Sarajlić, predsjednik KUD-a Jedinstvo.

Uprava Jedinstva je prikupila dovoljan broj potpisa gradskih vijećnika za održavanje tematske sjednice o kulturno umjetničkom društvu, na kojoj će inzistirati, ako se problem s prostorom ne riješi uskoro, jer vrijeme teče i glasovito bi društvo moglo završiti na ulici.