Australka ličku vunu prede

Prije 25 godina otišla je na putovanje svijetom. Na kraju putovanja, prije nego što će se vratiti u rodnu Australiju, na nagovor majke obišla je i njen rodni kraj - Liku. 

- Upoznala sam supruga ovdje, zaljubila sam se u kraj i osjećala sam se odmah kao da sam doma došla. I ostala. Nisam se mogla oteti dojmu topline naroda, ljudi, gostoprimstva. A baš kao doma, prisjeća se.

Impresionirale su je lokalne žene svojim vještinama, od kuhinje do ručnog rada. Nakon što se udala i ona je sve željela naučiti i pridonijeti toplini doma.

Pružila joj se prilika preko udruge Gaćanke koja se bavi očuvanjem tradicijskih zanata, izradom tradicijskih odjevnih predmeta i suvenira te rekonstrucijom narodnih nošnji.

Kaže kako joj prvi put nije išlo toliko dobro, ali se odmah zaljubila u vunu, preslicu i vreteno. Meditativno je. Smiri dušu i glavu, ističe.

- Svaki kutak ove Like otkriva neku čarobnu, misterioznu pozadinu, priču. Ovdje sam se ukorijenila. I teško je iščupati drvo koje posadiš i pušta korijene duboke, da se sad presadi negdje drugdje, rekla je.

Ispričala nam je i kako je izgledao njen prvi susret s medvjedom.