Zašto je Konavosko polje neiskorišteni poljoprivredni potencijal?

Konavosko polje neiskorišteni je poljoprivredni potencijal već desetljećima, zbog velikog broja vlasnika mnogobrojnih čestica. Upravo o projektu komasacije, odnosno njihova grupiranja, s predstavnicima lokalne vlasti razgovarala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pilot projektom komasacije zemljišta u Konavoskom polju obuhvaćeno je tek 130 od ukupno 2.000 hektara, no samo na tom području više je od 1200 vlasnika i suvlasnika zemljišnih čestica. Država je vlasnik između 60 i 70%.

- Tema je vrlo kompleksna, ali, više će ministarstava biti uključeno. Nadamo se da ćemo napokon, nakon 70 godina, to privesti kraju, rekao je Božo Lasić, načelnik općine Konavle.

Ministarstvo poljoprivrede računa na oko pet milijardi eura europskih sredstava, no, prema riječima ministrice, bez učinkovitog korištenja zemljišta, poljoprivreda u Hrvatskoj ne može napredovati.

- Ponovit ću da je poljoprivredno zemljište od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, da ne može tek tako biti prenamijenjeno i da neće biti prenamijenjeno, da ovaj lijepi kraj doista ima vrijednosti, koje su povezane na značajan način s drugim, najznačajnijim gospodarskim djelatnostima u RH, turizmom itd., poručila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

No, kako se u posljednje vrijeme pokazalo, turizam je ranjiva gospodarska grana, a poljoprivreda strateški nezamjenjiva.

- Spomenuti ću da mi s Ministarstvom poljoprivrede i s Hrvatskim vodama pripremamo također, on je u jednom dijelu već i u realizaciji, i najveći strateški poljoprivredni projekt u našoj županiji, a to je navodnjavanje donje Neretve, odnosno projekt obrane donje Neretve od zaslanjenja, rekao je Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

Preostaje osigurati budućnost svima onima koji se poljoprivredom bave, jer sva ta zemljišta netko treba i obrađivati.