Uređena barokna jezgra Vukovara

Barokna jezgra Vukovara dobila je novu turističku signalizaciju. Sve kulturno-povijesne zgrade jasno su označene, pa će posjetitelji moći dobro upoznati Vukovar, na jednostavan način.

O Bećarskom križu, podignutom daleke 1805. kao prvom kamenom javnom križu u Vukovaru po kojemu ime nosi taj dio grada, putnik namjernik sada može doznati sve. Čak i to da su se  na tom mjestu okupljali učenici muške šegrtske škole - lokalni bećari. To je tek jedna od crtica iz zanimljive vukovarske povijesti.

- Riječ je o 39 objekata koje smo definirali zajedno s Konzervatorskim odjelom iz Vukovara i Gradskim muzejom,koji su nam dostavili i podatke o kulturno-povijesnoj važnosti pojedinih objekata i zgrada,stare fotografije i slično, rekla je Marina Sekulić, direktorica TZ Grada Vukovara.

Tu su još 3 orijentacijske ploče odnosno putokaza  i tri totema s mapom grada.

- Fotografijom i tekstom je prikazano u vrijeme nastanka pojedinog objekta, kako su izgledale i što su značili ti pojedini objekti, pa je prikazana sudbina tih objekata tijekom Domovinskog rata, a kroz fotografiju i tekst je poslana mala zahvala pojedinim donatorima obnove, dodala je Sekulić.

Vukovarsku baroknu jezgru, zaštićenu kao kulturno-povijesnu cjelinu, sada može detaljno upoznati svatko tko njome prošeta.

- Prekrasna priča, teška nešto više od 100.000 kn, 110.000 kn otprilike, kojom smo htjeli sve ove ljepote Vukovara još na jedan dodatni  moderan, atraktivan način približiti svim posjetiteljima  Vukovara. Samim Vukovarcima se da iz njih puno toga naučiti, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Bogato nasljeđe grada na Dunavu, preživjelo u vihoru vremena, mnogi posjetitelji žele otkriti. Iako je pandemija uvelike smanjila broj turističkih posjeta, Vukovar je spreman za zdravija vremena i nastavak svoje turističke priče.