Damirov bijeg iz Arktičkoga kruga, pješice

Ono što je trebalo biti putovanje od svega 10 dana za Riječanina, Damira Međurečana, pretvorilo se u avanturu života. Zbog koronakrize i lockdowna 104 dana ostao je zarobljen na sjeveru Europe. S obzirom na situaciju i otkazane letove kući se odlučio vratiti pješice i na biciklu. Evo kako je izgledao povratak dug više od 2000 kilometara.

"Zarobljen na sjeveru" tako bismo mogli započeti priču Damira Međurečana. Sa željom da uslika polarnu svjetlost, početkom ožujka krenuo je na sjever Norveške, ali situacija s globalnom pandemijom pomrsila je planove.

- Temperatura je bila u prosjeku oko nule, a i znala je pasti i do -15. Snažni vjetar još dodatno snizi temperaturu, tako da bilo je uzbudljivo, priča Damir. Dan-dva čekanja na uspostavu letova, pretvorilo se u tjedne, povratak kući činio se kao nemoguća misija sve dok nije odlučio da to učini pješice i biciklom.

Spavao je vani gotovo cijelo vrijeme. Tražeći bilo kakav zaklon, na plaži je pronašao kućicu, kako kaže, nalik na one za hobite. Poseban mu je bio uspon na rub litice u Norveškoj, koja se diže 640 metara iznad jezera.

Od Arktičkoga kruga do Danske prošao je oko 2000 km, a do granice s Njemačkom dodatnih 300 kada se, napokon, ukrcao na vlak. Nakon par tjedana kada su se utisci stišali, priča Damir - shvatio je kako je to bilo genijalno putovanje. Opet bi ga ponovio.

Ipak, dok se situacija ne smiri, ovaj avantursit zasad ostaje u Rijeci.