"Anti-stress therapie" za strance u Hrvatskoj

Dok mnogi odlaze iz Hrvatske, ima i onih koji kupuju kartu u jednom smjeru. Ekerhardt i Elke su, recimo, kupili kartu do Primoštena. Primoštensko zaleđe za njih je, kažu, raj na zemlji, a maslinik antistresna terapija. Tako svoj novi dom opisuje njemački par, inače socijalna radnica i kirurg. Kupili su maslinik sa 150 stabala i ovih dana proizveli svoje prvo maslinovo ulje. Pronašli su svoj mirni kutak dalmatinskoga krša. Zamijenit će njime bavarsku urbanu džunglu za koju godinu - kad odu u mirovinu.

Maslinik su kupili na proljeće. Vjeruju ovi simpatični Bavarci da će dugo godina posjećivati uljaru s plodovima svojeg maslinika. Koji je, uz kuću u primoštenskom zaleđu, zalog za sretne umirovljeničke dane. Kad za njih dođe vrijeme.

Oko lokacije nije bilo spora: Hrvatska je oboma sinonim za lijepa sjećanja - još iz djetinjstva, s obiteljskih ljetovanja.

- Nikad u Hrvatskoj nismo osjetili strah. Uvijek susrećemo optimistične i prijateljski raspoložene ljude, koji nam pomažu u svemu, kaže Ekkerhardt Templer.

Prethodni je vlasnik njihov maslinik posadio - prema nacrtu stručnjaka!

- Ako pogledate sliku maslinika iz zraka, izgleda kao da ga neki Nijemac posadio!, smije se Ekkerhardt.

Tragom njemačkog para već su najavili krenuti i drugi njihovi sunarodnjaci. Hrvatska, istina, izvozi mladu školovanu radnu snagu, ali uvozi - eto - visokoobrazovane buduće umirovljenike!

Priča Hrvoja Gunjače i Ivone Ramadže: