Tko to lovi u Savudriji?

Žene u ribarstvu uobičajena su pojava duž naše obale i otoka, ali čak 14 njih u istoj luci ne viđa se baš često. Tradicija, slučajnost ili kronični nedostatak radne snage ove je žene odveo na more.

Bez predrasuda o muško-ženskim poslovima ribare rame uz rame svojim muževima, sinovima ili očevima. Uobičajena je to slika duž Jadrana. Ali Savudrija se po nečemu izdvaja:

- U savudrijskoj luci imamo 30 aktivnih obrta i na tim obrtima ima 14 žena koje rade stalno ili privremeno. Mislim da je izuzetak toliki broj žena prisutan na ribarskim plovilima, objašnjava ribar Danilo Latin.

Mlada Vinkovčanka Ivana Božić prije nego se zaljubila u svog supruga o ribarstvu ni sanjala nije. Ljubica Božić je desetljećima na more pratila muža a sad pomaže sinovima. I nema tih teškoća koje bi je odvratile od ovog posla.  

A kod Tjaše Kocijančić su izgleda presudili snažni ribarski geni.  

- Baka i djed su bili ribari, poslije su bili mama i tata ribari, stričevi, svi su ribari, bratići... I poslije srednje škole - što ću drugo nego i ja u ribare! Svi se čude što to radim. I moji doma u početku su bili protiv, što sam išla u ribare, kao nije to posao za žene, bolje da si nađem nešto drugo - ipak smo cijelo jutro na hladnom, popodne na hladnom... Ali ja odustala nisam, to stvarno volim raditi, objašnjava.

S ravnopravnošću ove dame, kažu, nemaju nikakvih problema!

- Nema tu maženja! Kad si stao na barku ravnopravan si!, kaže Ljubica.

Pogledajte priču: