Mini škver po starinski

Žurkovo je još krajem 19. stoljeća imalo malo brodogradilište. Taj mini škver živi i dan-danas, a u njemu Kostrenjani popravljaju svoje barke i brodice. Malo ćakule i jedno porinuće snimila je kamera emisije More.

U škveru Žurkovo u Kostreni, još rijetko gdje na Jadranu brodice spuštaju u more. Nije baš sve ručno jer ipak im pomaže elektromotor - ležaljke broda vuku se preko hrastovih skalada i on se spušta u more. Radi se o raritetu koji treba čuvati, poručuje Zlatko Braut iz Udruge tehničke kulture Žurkovo-Kostrena.

Ovaj maleni škver u dubokoj vali Žurkovo ima dugu tradiciju. Brodograđevna je djelatnost ovdje počela još 1912.. Na nekoliko ih je godina preuzelo i brodogradilište Viktor Lenac. Lokacijom se koristio i jedriličarki klub Galeb, pa nautičari, a potkraj šezdesetih uspjela se ovamo vratiti brodograđevna djelatnost.

Trideset godina kasnije osnovana je Udruga tehničke kulture koja i danas vodi kostrenski škver. Zvonimir Bačić, predsjednik Udruge tehničke kulture Žurkovo-Kostrena kaže kako oš danas imaju neke stare strojeve za posebnu obradu drva. A neki njihovi članovi i danas se bave tzv. maragunskim poslovima, krojenja rebara i madira.

Tajnik udruge Emil Tomažić renovira svoju, naoko, drvenu barku. Njegovoj barčici Milici je pedeset godina i nije mogla odoljeti plastici radi zaštite. Svaka barka u remontu ovdje ima različitu sudbinu. Sa dvadeset slojeva laka restarurana je i barka stara 30 godina. Druga se plastificiraju.

I Zlatko Braut, dugogodišnji dopredsjednik udruge u škveru je gotovo svaki dan jer dom mu je samo nekoliko stepenica iznad. Vlasnici drvenih brodova su, kaže - zaljubljenici u svoje barke. Na suhom je vezu ovdje pedesetak brodica, ali ne toliko drvenih kao nekada.

I ostalih stotinjak članova udruge ovamo dolazi gotovo svakodnevno. Organiziraju druženja, tečajeve za voditelje brodica, a sve u cilju promicanja pomorske tradicije Kostrene. Cilj im je prenijeti svoja iskustva i na mlađe ljubitelje drvene brodogradnje.