Blizu obale Tajlanda otkriven kostur rijetke drevne vrste Brydeova kita

Gotovo savršeno očuvan kostur kita, čija je starost procijenjena na između 3000 i 5000 godina, otkriven je blizu obala Tajlanda.

Skelet je pronađen početkom studenoga oko 12 kilometara od obale zapadno od Bankoka. Vjeruje se da je dugačak 12 metara i da pripada vrsti poznatoj kao Brydeov kit.

Stručnjaci se nadaju da bi ovo otkriće moglo biti svojevrsni "prozor u prošlost", osobito kada je posrijedi istraživanje razine mora i bioraznolikosti.

- Djelomično fosilizirane kosti "rijetko su otkriće. U Aziji je malo primjeraka djelomično fosiliziranih kitova - rekao je BBC-ju istraživač ovih velikih sisavaca Marcus Chua s Državnog sveučilišta u Singapuru, dodajući da ih se još manje pronađe "u tako dobrome stanju".

Na fotografijama koje je objavio tajlandski ministar za okoliš Varawut Silpa-archa, mogu se vidjeti kosti koje su očigledno gotovo netaknute. Dosad je, po njegovim riječima iskopano više od 80 posto kostura, točnije kralježnica, rebra, peraje i jedna lopatica.

Procjenjuje se da je samo glava pronađenog fosila dugačka čak tri metra jer je riječ o golemoj vrsti kita koji obično teži između 15 i 20 tona.

Biolog Chua vjeruje da će ovo otkriće istraživačima donijeti brojna nova saznanja o prošlosti ove vrste kitova te da će im omogućiti da ustanove kakve su razlike u usporedbi s današnjim Brydeovim kitovima.

Kostur će im pružiti i podatke o "paleobiološkim i geološkim uvjetima koji su vladali u to doba, uključujući procjenu razine mora te vrsta sedimenata i bioloških zajednica koje su prevladavale u tom periodu".

- Vjerujem da će nam ovo otkriće otvoriti prozor u prošlost čim preciziramo koliko je točno star kostur - rekao je Chua.

Starost kostiju odredit će se metodom radioaktivnog izotopa ugljika, a rezultati se očekuju u prosincu.

Stručnjacima je vrlo zanimljiva povijest Tajlandskog zaljeva u posljednjih 10.000 godina, ističe Chua. Kaže da je razina mora nekoć vjerojatno bila i do četiri metra viša od današnje, a zanimljiva je i vrlo snažna i česta seizmička aktivnost u tom području.

Kostur je pronađen nedaleko od obale u Samut Sakhonu. Brydeove kitove, koji žive širom svijeta u umjereno toplim i tropskim vodama, i danas se može pronaći u tajlandskim vodama.