Više od 30 tisuća djece i mladih na 12. Festivalu prava djece

Ovogodišnji Festival prava djece, 12. po redu, koji se zbog izvanrednih epidemijskih okolnosti održao putem različitih ekrana, završio je obaranjem rekorda u broju sudionika. U programskim aktivnostima provedenim u školama i ostalim obrazovnim ustanovama i organizacijama sudjelovalo je 27.089 djece i mladih iz cijele Hrvatske.

Festival prava djece – mali festival za velike teme

Zbog činjenice da su svi filmovi i materijali bili dostupni online putem stranice www.festivalpravadjece.com, priliku za sudjelovanjem imala su i djeca iz mjesta koja nemaju kina ili mjesta udaljenih od urbanih središta kao što su Jastrebarsko, Buje, Valpovo, Omiš, Pakrac, Baška Voda, Kutina, Ogulin, Beli Manastir, Zlatar, Lepoglava, Medulin...

Učenici su gledali filmove koje su snimili njihovi vršnjaci na temu mentalnog zdravlja, pandemije, društvenih mreža, prihvaćenosti u društvu i niz drugih tema koji prikazuju svakodnevicu djece i mladih na njima zanimljiv i poticajan način. Festival prava djece jedini je inkluzivan filmski festival u regiji pa su ga mogla pratiti i djeca s oštećenjima sluha i vida. Prijavilo se tako više od 70 djece s razvojnim teškoćama.

Sjajne reakcije učenika i učitelja

Ukupno je na projekcijama filmova sudjelovalo 411 osnovnih škola i 146 srednjih škola, a na zasebnim radionicama "Razgovor počinje filmom" u šest škola sudjelovalo je čak 120 učenika. Na radionicama su učenici imali priliku razgovarati sa psiholozima, pedagozima, socijalnim pedagozima i drugim stručnjacima.

- Učenici su posvjedočili kako je njihova situacija za vrijeme nastave na daljinu slična situacijama djece diljem Hrvatske, dijelili su jednake emocije, nedoumice. Imali su priliku izraziti svoje mišljenje, slaganje i neslaganje, te dati ideje kako unaprijediti nastavu na daljinu, kažu učitelji OŠ Vladimira Nazora iz Vinkovaca. Profesori srednje škole Valpovo poručuju kako ovakvi projekti daju djeci "čarobni štapić" u ruke i otvaraju prostor stvaralačkoj mašti.

Kultura i učenje za mlade u izvanrednim okolnostima

12. Festival prava djece 2020. godine primjer je organizacije kulture za djecu i mlade u izvanrednim epidemijskim okolnostima. Rekordan broj sudionika pokazuje koliko je velik interes nastavnika i same djece za drugačijim i kreativnim oblikom nastave, koliko djeci treba razgovora, a film je odličan alat, napominju organizatori Festivala.

- Ovo je vrlo vrijedan oblik učenja jer su učenici imali glavnu riječ i ono što su naučili došlo je iz filma i od njihovih vršnjaka i prijatelja iz razreda, ne od nastavnika ili udžbenika. A tema osnaživanja mentalnog i emocionalnog zdravlja neizostavni je dio obrazovnog procesa, poruka je učitelja Tehničke škole i gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka.

Ovakav oblik nastave osmišljen je u trajanju jednog školskog sata, a sve zainteresirane škole mogu ga i dalje organizirati, jer će filmovi i nastavne pripreme koje je izradio Forum za slobodu odgoja biti dostupni na poveznici: https://festivalpravadjece.com/za-skole/ 

Dio programa Festivala i na HRT-u

Program zabavnih obiteljskih filmova „Dobre vibracije“, također prilagođenih djeci s oštećenjima sluha i vida, ove godine se prvi put prikazivao putem televizijskih ekrana na HRT 3. Time je šira javnost imala priliku na javnoj televiziji pratiti dio programa Festivala prava djece.

Nagrađivani zabavni i poučni filmski hitovi namijenjeni svim uzrastima, njemački igrani film „Jako, jako daleko“, talijansko - španjolski film „Moj brat lovi dinosaure“ te slovačko-njemačka koprodukcija „Ljetni buntovnici“, prvi su strani filmovi prikazani s audiodeskripcijama za slijepe i slabovidne gledatelje na nacionalnoj televiziji.