Kreativni neposluh Subverzivnog festivala

Ovogodišnje, 13. izdanje Suberzivnog festivala održava se do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija i online s temom ‘Kreativni neposluh’, inspiriranu razmišljanjima Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju.

U subotu ga je u Kinoteci otvorio britanski film 'White Riot', koji podsjeća na antirasističku inicijativu punk i ska glazbenika aktivista s kraja 1970-ih godina.

Festival se održava u kinu Kinoteka, Dokukinu KIC, Kulturno informativnom centru i francuskoj Medijateci te online platformi volimdokumentarce.net, uz natjecateljski (nagrada Wild Dreamer) i popratni filmski program, diskurzivni program, izložbu fotografija te sa više desetaka gostiju svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.- Revolucija i umjetnost u 21. stoljeću u jednakoj su mjeri žrtve nihilizma i žive u istom proturječju, dok nam je u stanju permanentne krize koju živimo jedino pobuna omogućuje da zamislimo budućnost kakvu je sanjao Nietzsche u kojoj bi sudac i tlačitelj ustuknuli pred stvarateljem, ističu organizatori.

Napominju da, 'dok Europa tone u lockdown, uvode se policijski satovi i crvene zone, zatvaraju barovi, restorani, kina, kazališta, ulice su sve praznije, ljudi se s pravom pitaju kakve će biti društvene i ekonomske posljedice svih tih mjera i odluka’.

Natjecateljski programi održavaju se do 7. prosinca, s dvadesetak recentnih filmskih naslova koje su odabrali selektori Dina Pokrajac i Dragan Rubeša.
Riječ je o filmovima koji na sadržajno i formalno inovativan način problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete, te nasljeđe kolonijalizma.

Tročlani žiri -  Panos Kotzathanasis (filmski kritičar i vlasnik portala Asian Movie Pulse), David Lušićić (redatelj i kustos) i Sabine Putorti (ravnateljica francuskog Institut de limage) dodijelit će nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film.

Novi filmovi renomiranih, ali i mladih autora

Iz programa se ističu novi filmovi renomiranih autorskih imena kao što su Rithy Panh (Iradijacija, najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea), Hubert Sauper (Epicentar, dobitnik Velike nagrade žirija na Sundance Film Festivalu), Hong Sang-soo (Žena koja je bježala, Srebrni medvjed Berlinalea za najbolju režiju) te legendarni Alexander Kluge i njegova posljednja suradnja s filipinskim pankerom Khavnom (Orfeja).

Tu su i mladi autori trostruki pobjednik Venecijanskog filmskog festivala ‘Pusta zemlja’ iranskog redatelja Ahmada Bahramija, ‘Oblak u njezinoj sobi’ kineske sineastice Xinyuan Zheng Lu, eksperimentalni vizualni dnevnik koji je odnio najviše priznanje u Rotterdamu, te halucinantni gerilski manifest ‘Los Conductos’ kolumbijskog redatelja Camila Restrepa koji je nagrađen kao najbolji debitant na filmskom festivalu u Berlinu.

Iz popratnog filmskog programa izdvaja se online masterclass predavanje kazahstanskog filmskog velikana ruskog podrijetla Sergeja Dvorcevoja, poznatog po društvenoj kritici, vizualnom lirizmu i naturalističkom prikazu svakodnevice marginaliziranih zajednica i pojedinaca.Program Subversive foruma u potpunosti online

Subversive Forum
održava se u potpunosti online, uz sudjelovanje svjetskih autorica i autora: Johna Bellamy Fostera - ekološkog sociologa i profesora na Sveučilištu Oregon i urednika časopisa Monthly Review; Mikea Davisa - kritičara zelenog kapitalizma i profesora emeritusa na odsjeku Sveučilišta u Kaliforniji; Susan J. Ferguson - profesoricu digitalnih medija i novinarstva na Wilfrid Laurier sveučilištu, objavljivanu autoricu u području socijalne reprodukcije i socijalističkog feminizma; Davida McNallyja - kritičara tržišnog socijalizma i profesora Političkih znanosti na Sveučilištu York.

Organizatori izdvajaju i razgovore s renomiranim francuskim filozofima i piscima: Ericom Vuillardom (Rat siromaha), Geoffroyjem de Lagasnerijem (Umijeće pobune: Snowden, Assange, Manning) i Marie-Jose Mondzain (Može li slika ubiti?) u sklopu kojih će predstaviti nadolazeća hrvatska izdanja njihovih aktualnih knjiga. 

Alter ekonomski forum tematski se fokusira na postpandemijski razvoj, kooperativnost i kreativnost, o čemu će na panelima razgovarati vodeća imena europske ljevice, autori Manifesta za novi narodni internacionalizam u Europi, svojevrsnog nacrta konkretnih političkih mjera u službi svih radnih naroda Europe.

Izložba i premijera dokumentarca o Camusu

U suradnji s Francuskim institutom i Zakladom Albert Camus, u povodu 60. obljetnice smrti Alberta Camusa, u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu od 1. prosinca do 10.siječnja bit će postavljena izložba portreta i obiteljskih fotografija iz privatne kolekcije njegove kćeri Catherine Camus, te priređen filmsko-diskurzivni program koji uključuje hrvatsku premijeru dokumentarca ‘Životi Alberta Camusa’.