Etnografski muzej rekonstruira bivšu pivnicu

34 milijuna kuna nepovratnog novca stiglo je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u zagrebački Etnografski muzej i to za projekt rekonstrukcije napuštene zgrade ‘Zemaljske uzorite pivnice’ u Kačićevoj ulici.

Ukupna vrijednost obnove je oko 40 milijuna kuna pa će potrebna sredstva za dovršenje projekta osigurati Grad Zagreb.

- Osnovna namjena zgrade je muzejska čuvaonica s restauratorsko-preparatorskim radionicama. Međutim, kod svih EU projekata, je potrebno da se svaki prostor poveže s korisnicima, ističe ravnateljica Etnografskog muzeja Gorjanka Horjan.

Napuštena zgrada nekadašnje pivnice bi od 2023. godine trebala funkcionirati kao kreativni referentni baštinski centar za različite skupine korisnika, prostor će imati čuvaonice, restauratorsko-preparatorske radionice, otvorene i studijske depoe, fotostudio te će se ondje održavati programi za korisnike.

Očekuje se da će uređenje više od dvije tisuće četvornih metara prostora u Kačićevoj 9/2 riješiti velik dio prostornih potreba Etnografskoga muzeja i smanjiti deficit čuvaonica u Zagrebu za oko 10 posto ukupnih potreba.

Ravnateljica Horjan izvijestila je da je u tijeku natječaj za izvođenje radova, izrazivši nadu da će unatoč trenutno vrlo lošoj epidemiološkoj situaciji uspjeti napraviti sve prema ugovorenom roku i da će radovi krenuti u rano proljeće, kada bi i pandemija mogla nestati.

Projekt smatra inovativnim i globalno relevantnim, jer se oslanja na trendove kojima se muzeji i gradovi u cijelom svijetu povezuju, povećavajući kvalitetu života građana, ‘što je važan koncept razvoja temeljen na utjecaju na ponašanje stanovnika putem različitih modela koji imaju presudni učinak na oblikovanje ideja, znanja, vrijednosti i kulture’.

Budući centar za tradicijsku kulturu i kulturnu antropologiju

Po njezinim riječima, obnovljeni prostori neće samo pridonijeti urgentnim potrebama Etnografskog muzeja za smještaj muzejske građe već će se opremom radionica i oblikovanjem kompleksnog baštinskog programa uspostaviti jedinstveni referentni centar za tradicijsku kulturu i kulturnu antropologiju.

- Upravo uređenjem čuvaonice u kojoj će se moći odvijati programi restauratorsko-preparatorske aktivnosti i digitalizirati građu, baština će biti dostupnija građanima i korisnicima, istaknula je Horjan.

Posebna pozornost dat će se određenim ciljnim skupinama, u prvo redu mladim stručnjacima koji se obrazuju za određene profile.

- Naš muzej već dugi niz godina surađuje s fakultetima, tu su mladi dizajneri, umjetnici koji mogu temeljem baštine koncipirati nove inovativne i kreativne projekte, ali se i upoznati s tehnologijama tekstila, restauracije, preparacije, nabraja Horjan.

Ravnateljica muzeja ističe kako će novouređeni prostor biti svojevrstan referentan baštinski centar.

- Među našim građanima postoje brojni ljubitelji baštine koji se zanimaju za određene aspekte kulture i tradicije našeg nasljeđa u čemu je Etnografski muzej jedinstven jer čuva i prezentira baštinu s ovih prostora koju nigdje drugdje ne možemo naći, dodala je.

Buduće suradnike vidi u raznim područjima, tu su kulturno-umjetnička društva, ljudi koji se bave izradom nošnji, restauracijom tekstila, brojni kolekcionari, a posebna pozornost dana je osjetljivim skupinama, osobama s invaliditetom kojima žele taj prostor napraviti dostupnim.

U samoj koncepciji, kaže Horjan, žele imati i tzv. etno zvuk, pohranu onog dijela baštine koja se bavi tradicijskom glazbom i glazbom općenito, te nastaviti njegovati multikulturalni pristup, približavati druge kulture građanima.