HNK Split: premijera Pintera za samo 20 gledatelja

Dok se čekaju prvi potezi očekuju prvi potezi nove ravnateljice Drame Marine Vujičić, pred samo 20 gledatelja u HNK Split premijerno je izvedena drama britanskog dramatičara i Nobelovca Harolda Pintera 'Povratak'.

U borbi s pandemijom i u kazališnim redovima, prilagođavanju novih epidemioloških mjera, prenamjeni programa - pomalo je u sjeni ostalo nedavno imenovanje nove ravnateljice Drame splitskog HNK, višestruko nagrađivane književnice Marine Vujičić.

Kazališnom ju je vijeću predložio intendant Srećko Šestan nakon što je Jelena Bosančić u listopadu podnijela ostavku iz osobnih razloga. Na dan nove dramske premijere i nova je ravnateljica preuzela svoju dužnost.

Pinterovi likovi: surovost, nasilje i manipulacija

Iako prije pola stoljeća napisana, drama 'Povratak ' još je uvijek zagonetna i duboko uznemirujuća.

Priča započinje povratkom sina iz Amerike u roditeljski dom gdje ga očekuje neprijateljska atmosfera. Njegova supruga Ruth postaje središtem sukoba u obitelji. Surovost, nasilje i manipulacija sredstva su  kojima komuniciraju Pinterovi likovi.

Redateljica Nina Mitrović Harolda Pintera smatra jednim od najvažnijih svjetskih dramatičara.

- Zato što je svaki njegov komad zagonetka zato što nije komad kada ga krenete radit znate odmah što će se desit na kraju što većina danas komada koji se rade po nekoj formuli, ističe Mitrović.

Redateljica dodaje da živimo u tolerantnim vremenima pa trebamo biti jedni prema drugima uviđavni.

- A zapravo smo 'fejk'. Ovaj čovjek pokazuje kakvi smo jedni prema drugima, ustvrdila je Nina Mitrović.

Kršenje svih moralnih kodeksa

Teddy
, kojeg je glumio Mijo Jurišić, vraća se iz Amerike u roditeljski dom gdje ga dočekuje neprijateljska atmosfera. Žena mu Ruth, koju je utjelovila Ana Marija Veselčić, postaje centar sukoba tog malog patrijarhata kojeg predvodi nasilni otac Max kojeg je glumio Nikola Ivošević.

Muškarci zajedno žive u starom domu u sjevernom Londonu i to Maxov neuspješni brat Sam i sinovi Lenny, kojega je odglumio Ivan Ćaćić koji je svodnik, te mlađi Joey kojeg tumači Nikša Arčanin, boksač. Pozivajući se na obiteljske vrijednosti krše sve moralne kodekse.

Prijevod teksta je napravio Luka Miličević, scenograf i oblikovatelj svjetla je Deni Šesnić dok se za kostime pobrinula Sonja Obradović. Skladatelj je Gordan Tudor, autor scenskog pokreta je Damir Klemenić, a za oblik tona je odgovarao Tomislav Luetić.

Dopušteno dvadeset gledatelja

Posebnost ove izvedbe je što su pozornica i gledalište od dopuštenih dvadesetak ljudi na pozornici, što dodatno potencira neobičnost vremena u kojemu živimo. 

- Situacija je takva kakva je i mijenja se iz sata u sat. Mi smo nekako naučili živjeti s tim. Imali smo nekoliko samoizolacija i uspjeli smo napravit predstavu. Sad sam zapravo shvatila koliko je naš posao privilegija da u ovakvoj situaciji dalje možemo stvarati neke svjetove, prča glumica Ana Marija Veselčić koja tumači ulogu Ruth.

Drama 'Povratak' zasad će se prikazati u samo jednoj reprizi, najavljenoj za večeras u 19 sati, a sve ostalo je neizvjesno s obzirom na zimu koja je pred nama.