Bilogorski Božić

Iako muzejske galerije nisu zatvorene, a ograničenja se odnose samo na broj posjetitelja, bjelovarski Gradski muzej pandemijskim se uvjetima prilagodio i izložbom na otvorenom. U njegovu atriju do kraja prosinca mlađi mogu naučiti, a stariji se prisjetiti kako se Božić dočekivao u bilogorskim selima.

Umjesto predblagdanske užurbanosti, u muzeju odmak od svakodnevice. U miru seoskog dvorišta s početka prošlog stoljeća, može se uživati učeći o božićnim običajima. 

- Interes je kod cijelih obitelji, da djed dođe s unucima, roditelji s djecom. To nešto rijetko za vidjeti i to je prikaz našeg seoskog bilogorskog Božića, naglasio je Milan Pavlović, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar.

Nije ondje bilo ni drvaca ni kuglica, samo božićna grana s ukrasima od krep papira.

- To bi se uglavnom stavilo u sveti kut, između svetih slika - srca Isusovog i Marijinog gdje bi ispod bio stol postavljen s dvije klupe gdje bi se ručalo, okupljalo, govori Tomislav Matić, viši kustos Gradskog muzeja Bjelovar.

Slamu bi pod stol donio domaćin na badnju večer i dobro mu vezao sve četiri noge. Sa zrnjem žita i novčićima slama se stavljala i na stol, ispod stolnjaka u takozvani Andrijin križ.

- Ljudi bi prilikom večere izvlačili niti od slame da se vidi kako će sljedeće godine uroditi ljetina, kako će sve to uroditi sljedeće godine. U to bi vjerovali i tome se nadali, govori Matić.

Zalog bogatoj žetvi je i mlada pšenica, koju su bake radije sijale na Svetu Luciju.   

Mnoštvo običaja i vjerovanja tu je sigurno od zaborava, a poželite li ih otkriti još, ovdje će vam ih rado ispričati.