Uz posvojenu djecu Hoblajevi se godinama brinu i za udomljenu

Svako dijete zaslužuje obitelj. Svako, nažalost, nema tu sreću. Ipak zahvaljujući ljudima poput obitelji Hoblaj iz Murskog Središća, mnoga djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi ipak će osjetiti obiteljsku toplinu i ljubav. Uz posvojenu djecu Hoblajevi se već godinama brinu i za udomljenu i kažu - mnogo smo više primili nego dali.

Međimurska županija pri samome je vrhu ljestvice po broju udomiteljskih obitelji, ali i općenito svijesti da treba pomagati djeci i mladima bez odgovarajuće skrbi. Ipak takve je djece i mladih sve više, a obitelji koje su im spremne uz one uobičajene egzistencijalne stvari pružiti ljubav, podršku i sigurnost sve manje.

Marina i Vladimir upoznali su se na "plesnjaku" u Križevcima. Ona je već radila, a on završavao studij informatike i svirao u popularnom lokalnom "bendu".

Mladi se bračni par, nedugo nakon vjenčanja, skrasio u najsjevernijem gradu Hrvatske- Murskom Središću. Premda nisu mogli imati biološke djece njihov je dom oduvijek ispunjen roditeljskom ljubavlju. Hoblajevi su unatrag desetljeća udomili 10-tero i posvojili 6-tero djece.

Životne su okolnosti naučile Marinu važnosti međusobnog pomaganja i dijeljenja. Odrastala je u siromašnoj sedmeročlanoj obitelji. Imala je 14 godina kada su ostali bez oca i morala se osamostaliti. Vladimir se pak dobar dio djetinjstva borio s depresijom, u kako kaže, bolnom traganju za smislom postojanja.

Prvi puta u životu Mladen je kod Hoblajevih proslavio rođendan-13! Dječak sklon nestašlucima, maturirao je, odradio praksu na učeničkoj razmijeni u Sloveniji, niže sportska odličja i ima ponudu uz međimurski natjecati se i za inozemni klub u Velenja.

Trenutačno u Međimurskoj županiji 64 obitelji udomile su 180 maloljetnika, nerijetko romske nacionalnosti. Iskustva o ovom obliku socijalne usluge najčešće prenose sami udomitelji, pa se njihova mreža tako i širi.
Postupak udomljavanja, ali i usvajanja rješava se u roku od mjesec dana. Problem je ono što mu prethodi.

Lutao je Igor romskim naseljem, promijenio nekoliko udomitelja, završio u popravnom domu. Hoblajevi su bili posljednja nada socijalnih radnika. Danas ima 21 godinu i zaposlen je u hotelu u Svetom Martinu na Muri. Punoljetnošću službeno je izašao iz sustava udomiteljstva, ali ne iz doma Hoblajevih.

Varaždinska "Kuća mogućnosti" puno je više od projekta stambenog zbrinjavanja mladih ljudi između 18 i 26 godina. Ona znači obitelj, prijatelje, podršku, novi početak i najviše ljubav!