S više od polovine zaposlenih s invaliditetom odlično posluju

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom. U Splitskom DES-u, jednoj od pet zaštitnih radionica u Hrvatskoj - više od polovice zaposlenih osobe su s invaliditetom. Zahvaljujući vrijednim radnicima, tešku pandemijsku godinu čak završavaju u plusu.

➡️ Plenković: Osobe s invaliditetom važno uključivati u društveni život

Dvadeset godina Mirjana Prdić radi u DES-ovom konfekcijskom pogonu. Ima samo riječi hvale. Puno se radi, ali plaće su redovne i rastu. Isto kaže i Vladimir Kopitović koji je u DES-u zaposlen tri godine. Siguran je, kaže, da bi tu mogao dočekati mirovinu.

Osobe s invaliditetom u većem su riziku od siromaštva jer je njihov udio u općoj zaposlenosti nizak. U DES-u je 221 radnik, od toga više od polovice osobe s invaliditetom. Financijski ih pomažu grad i županija, no velik dio zarade sami.

Od zastava, rokovnika i karti do zaštitnih maski

Imaju pet proizvodnih pogona i pučku kuhinju. Od zastava, radne odjeće, preko rokovnika do  turističkih karti, nema toga što vrijedne ruke unatoč invaliditetu, ne mogu napraviti. Prvi su ovoga proljeća krenuli šiti zaštitne maske.

- Mi smo u ovoj teškoj godini gospodarske krize završili u plusu. Čak smo i digli plaće za pet posto, kaže zamjenica ravnateljice DES-a Silvana Grubišić. A u sedam deseljeća postojanja u DES-u je prvi  put osnovano i športsko društvo, dodaje Edi Ponoš.

Ulaže se i u modernizaciju opreme. Samo nek je, kažu, puna knjiga narudžbi.