Advent u Mariji Bistrici

Advent u Mariji Bistrici najveća je adventska manifestacija u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ove godine trebala je proslaviti jubilej, desetu godinu održavanja.

Na središnjem bistričkom trgu proteklih se godina u prosincu okupljalo tisuće posjetitelja brojnih adventskih priredbi. Ove ih godine neće biti. Organizatori su tako odlučili i prije strogih mjera Nacionalnog stožera.

- Nema ugostiteljske ponude, nema prodajnih kućica, nema koncerata, nema okupljanja ljudi, jednostavno, odgovornost je bila ispred ove lijepe tradicije i svega, kazao je načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički

Odluka je bila očekivana, ali je svejedno rastužila Zagorce. Najviše će im nedostajati, kažu puštanje lampiona sa prijateljima i šetnja uz lampice i kuhano vino. Za one koji će ipak doći osjetiti bistričko adventsko ozračje, domaćini su se potrudili ukrasiti mjesto još više nego ranije.

- Napravili smo neke nove 'foto-pointove' kao npr. kućicu Svetog Nikole. Na trgu smo stavili novi foto-point, tako da ljudi koji dođu u Mariju Bistricu u vlastitom aranžmanu, mogu pronaći nešto lijepo, šareno, svečano i osvijetljeno, poručuje Marija Klentar.

Ipak, svi se u Mariji Bistrici nadaju ublažavanju epidemioloških mjera uoči Božića. Posebno ugostitelji i prodavači tradicijskih proizvoda. Od Uskrsa nije bilo baš ništa, sad Božić. Nadamo se, poručuje licitar Franjo Mahmet.

Zbog epidemioloških je mjera manje i vjernika u crkvi. Izostanak svjetovnih adventskih sadržaja treba iskoristiti za potpuniji duhovni doživljaj došašća, kaže rektor Svetišta Majke Božje Domagoj Matošević.

A hoćemo li Božić dočekati s blažim mjerama i u ozračju primjerenom ovom blagdanu, kaže, najviše ovisi o našem odgovornom ponašanju.