Prvi put u javnosti radovi slavnog fotografa Miletića

Na izložbi ‘U fotografskom atelijeru Antuna Miletića’ u Dubrovačkim muzejima prvi je put javnosti predstavljen višegodišnji rad jednog od naših najpoznatijih atelijerskih fotografa, koji je djelovao u Dubrovniku potkraj 19. i početkom 20. stoljeća.

Izloženo je 400 fotografija, od kojih je dvjestotinjak iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja, dok su ostale posuđene iz privatnih zbirki.

U svom bogato opremljenom atelijeru Antun Miletić ovjekovječio je, ne samo Dubrovačane, Primorce, Župljane, Konavljane, nego i sve one koji su htjeli trajnu uspomenu na svoj boravak u Dubrovniku.

Mnogobrojni sačuvani radovi svjedoče kako je pratio modu onog doba u načinu portretiranja i opremanja atelijera.

- Ovom izložbom htjeli smo pokazati ljude tog vremena: tko su oni bili, kakva je bila njihova percepcija u to vrijeme, kaže autorica izložbe Marina Filipović.

Ljudima tog vremena odlazak fotografu bio poseban događaj; Miletić je osim u atelijeru za posebne prigode izlazio van i snimao razna društva i društvene događaje. Ujedno bio je i kroničar teatarskih zbivanja u Dubrovniku.

- Što se tiče kazališta, najčešće je reinterpretirao scene iz predstave. U svome studiju imao je razne paravane, oslikane pozadine ispred kojih je namještao glavne glumce da oni rekreiraju predstave, napominje Marina Filipović.

Dubrovački muzeji, iako su otvoreni, imaju jako je malo posjetitelja u ovo pandemijsko vrijeme.

- Ne možemo raditi velika događanja, što znači da ćemo sve ono što je uključivalo publiku prebaciti nekako opet u virtualni svijet. Međutim, imamo i puno programa koje ćemo odraditi u muzeju, pa pozivamo posjetitelje svakako da dolaze u muzej ne odjednom, nego pojedinačno, ističe Julijana Antić Brautović, ravnateljica Dubrovačkih muzeja.

A ova izložba ujedno je i pozivnica za posjet Dubrovačkim muzejima otvorenim svakim danom osim ponedjeljka.