Nakon 10 godina počelo vađenje pijeska iz Drave

Nakon cijelog desetljeća zabrane eksploatacije pijeska iz hrvatskih rijeka  kod Osijeka se ponovo počelo s iskopima iz Drave.

Predviđenim iskopima pijeska riješit će se, među ostalim, višegodišnji problem plovnosti u međunarodnoj luci Osijek. Naime, nanosi pijeska nakupljali su se godinama i uzrokovali velike probleme u akvatoriju luke. 

- Ovi nanosi negativno su utjecali na plovnost u akvatoriju luke, rekla je Sanja Štol, voditeljica Odjela prodaje lučkih usluga, Luka Tranzit, Osijek d.o.o.

Ovim će se iskopima ti problemi riješiti. I omogućiti normalan rad luke.

- Sa stajališta Lučke uprave je važno nesmetano obavljanje lučkih djelatnosti koje je do sada bilo onemogućeno zbog pješčanih nanosa u samoj luci i na ulazu u luku. Koncesija će omogućiti proširenje tog lučkog područja koje će omogućiti bolju manipulaciju brodova, rekao je Goran Dijanović, ravnatelj Lučke uprave Osijek.

Koncesijom je predviđen iskop do najviše 490.000 prostornih metara pijeska u razdoblju od tri godine. Izvađeni pijesak namijenjen je građevinskom sektoru.

Iskopi pijeska počeli su nakon što je osječka Luka Tranzit, u listopadu, postala odabrani koncesionar na natječaju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

- Tim koncesijskim uvjetima definiran je način kontinuiranog praćenja iskopa, a isto tako i kontrola količina koje su eksploatirane, rekla je Sanja Štol, voditeljica Odjela prodaje lučkih usluga, Tranzit Osijek d.o.o.

Usto, koncesionar mora provesti i posebne mjere radi zaštite života i zdravlja ljudi, općeg odnosno javnog dobra, zaštite prirode i kulturnih dobara te okoliša i imovine drugih osoba.