Vallelunga očišćena i otvorena za građane

Nekadašnji vojni objekti nicali su na atraktivnim zemljištima i tako su vrlo često onemogućavali da se grad prirodno širi i razvija. Slučaj je to i s bivšom vojnom zonom Vallelunga, u pulskom zaljevu. Nakon čišćenja od tona streljiva i eksplozivnih naprava iz Drugog svjetskog rata - Vallelunga je ponovno otvorena za građane, a planova za razvoj - ne nedostaje.

Godinama se tu skrivao opasan eksploziv. Područje je sada očišćeno. U razminiranju su sudjelovali djelatnici resornih ministarstva, policije, pulske Lučke uprave, grada. Eksplozivne naprave otkrivene su krajem 2018. kada je pokrenuta inicijativa za uređenje Vallelunge

- Pronađeno je oko 60 tona eksplozivnih sredstava, odnosno oko 40 tisuća komada. Očišćeno je područje od 10 metara kvadratnih i oko 8 tisuća metara kubnih građevinskog materijela je uklonjeno, rekao je Dalibor Brnos, ravnatelj Lučke uprave Pula.

Vallelunga je za građane bila zatvorena gotovo dvije godine. Sada je sigurna, no uz upozorenje da postoji mogućnost da je ostalo još nešto eksploziva.

Za četiri do pet godina na Vallelungi bi trebao biti izgrađen putnički terminal za pomorski promet. Moći će primiti velike kruzere dužine do 400 metara. Investicija je vrijedna 150 milijuna eura. Sada slijedi ishodovanje lokacijske dozvole i razgovor s potencijalnim investitorima. U pulskoj Lučkoj upravi kažu da zainteresiranih ulagača, bez obzira na krizu i pandemiju, već ima.