Sveti Nikola donio darove korisnicima pomoći u kući

Loše vrijeme donekle će otežati posao svetom Nikoli, zato je u svoj tradicionalni pohod krenuo već danas s istoka Hrvatske. I to darivajući one najstarije u Osijeku i Beketincima. Riječ je o korisnicima pomoći u kući - projektu koji provodi osječka udruga "Život treće dobi".

Osječanka Suzana Babić neočekivanog se gosta rado sjeća iz djetinjstva. No i sada, kada joj je pedeset te živi sama, a bolest je stisnula na sve strane, sveti Nikola stigao je ruku prepunih darova. I s toplom riječju.    

- Puno mi znači to što me posjetio Sveti Nikola. Kao i ti pokloni, a i to što me se netko sjetio, što imam posjet, kaže.

A Suzana je darove dobila zahvaljujući Europskoj uniji, koja financira projekt Pruži ruku pomoćnicu. Kaže, da nije koronavirusa, svetog bi Nikolu izljubila i izgrlila. Ovog mnogima omiljenog sveca čeka još dug put.

- Ne možemo svim korisnicima nositi odjedanput. Taj projekt bi se odvijao u vrijeme došašća, pa sve do sveta Tri kralja, kaže voditeljica projekta "Pruži ruku pomoćnicu" Mirjana Eržić.


Sveti Nikola i njegova pomoćnica nisu zaboravili ni Osječanku Evu Sekur. 70. joj je na leđima, bolesna je i živi sama. Bjelobradi djedica ispunio je njezinu skromnu želju.

- Čizme, čizme koje nemam. A ove potrepštine su mi za narednih pola godine, kaže Eva Sekur.

Na projektu Pruži ruku pomoćnicu radi 15 gerontodomaćica. Pomažu korisnicima u kući, nađu vremena i za razgovor pa su im baš poput obitelji. Znaju njihove životne priče, često preteške.

- Njima će ovo jako dobro doći. Imam korisnike koji jedu na novinskom papiru da ne prljaju tanjur jer nemaju čime platiti vodu. To je grozno, kaže gerontodomaćica Zora Andrić.

Iako je sveti Nikola zaštitnik najmlađih, ova priča dokazuje da mu se raduju i odrasli.