Vukovi haraju Cetinskom krajinom

Ovih su se dana društvenim mrežama proširile snimke vukova u Cetinskoj krajini. U potrazi za hranom dolaze sve češće i bliže naseljima pa su mještani opravdano u strahu. Osobito stočari jer zvijeri, kažu, ne biraju ni mjesto ni vrijeme napada - bespomoćni su i mogu samo zbrajati štetu. Na gubitke se ne žale samo stočari nego i lovci. Tvrde da se populacija vuka značajno povećala što je izravna prijetnja već desetkovanoj divljači, a nerijetko i skupocjenim lovačkim psima. I - ne poduzmu li mjerodavne institucije neke pametnije mjere - pribojavaju se da će uskoro situacija biti još teža.

Pas, čagalj ili vuk? Prizor sa snimke koja mnogima ledi krv u žilama, zabilježen je usred bijela dana, svega 200-tinjak metara od kuća. I farme Ivana Putnika. A za njega - dvojbe nema.

- On je ovdje svaki drugi dan. On se skroz spustio od Kamešnice i Dinare, ušao u Sinjsko polje, tu se počeo kotiti, a rezervni položaj mu je Kukuzovac, rekao je Putnik.

- Mogu potvrditi da se populacija vuka na području Sinja i cijele cetinske krajine zadnjih nekoliko godina strašno povećala i vuk jednostavno dolazi blizu kuća, u naselja u potrazi za hranom. Što se tiče ljudi, vuk nije opasan za ljude, rekao je Ivica Maganić, predsjednik Lovačkoga društva Sinj.

Štete koje vukovi ostavljaju iza sebe su velike, no odšteta nema.

- Jedino što možemo napraviti je da šaljemo upite ministarstvu da nam pošalju dozvolu da možemo odstrijeliti nekoliko jedinki bar da se smanji populacija a oni uporno se na te naše zahtjeve oglušuju, znači mi smo praktički bespomoćni, dodao je Maganić.

Iz resornoga ministarstva poručuju da bi neselektivni odstrel reproduktivnih jedinki samo narušio stabilnost socijalne strukture čopora. Iznimno se može dopustiti u interventnim situacijama zbog promijenjenoga ponašanja životinje, ali napad zdravoga vuka na čovjeka nije zabilježen kao ni trend porasta štete za što se na godinu u prosjeku isplati od milijun i 700 tisuća do 2 milijuna kuna.

Savjetuju odgovorno postupanje sa životinjskim ostacima, osobito tijekom kolinja i pravilno čuvanje stoke te podsjećaju da je nabavku opreme, pastirskih pasa i stočnih nastamba moguće financirati i novcem iz Programa ruralnoga razvoja. Natječaj je otvoren do 11. siječnja 2021.