Kazališni kutak: premijere u Rijeci, stanje u Šibeniku…

U novom izdanju Kazališnog kutka najavljujemo premijeru poznate bajke o kraljevni koja nije mogla zaspati na zrnu graška, razgovaramo o dvije premijere Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a provjerili smo i kako radi šibenski HNK u vrijeme pandemije.

Dok se u Rijeci pripremaju čak dvije premijere, u zagrebačkom kazalištu 'Žar ptica' u srijedu će premijerno izvesti slavnu bajku o kraljevni koja cijelu noć nije mogla zaspati.

Maja Katić je redateljica predstave, u kojoj uz Dunju Fajdić igra Bogdan Ilić. Premijera će se održati uz uvažavanje epidemioloških mjera, a za sve koji ne budu mogli biti u dvorani, bit će prenošena u live streamu putem You tube kanala kazališta Žar ptica.

Uoči premijere kazalište 'Žar ptica' posjetila je ekipa Kazlišnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska:'Decameron': umjesto Firenze, Rijeka

Prva riječka premijera, zapravo je 'dug' od 20. studenoga jer je tada bio planirani termin koji je bio odgođen zbog pandemije. Radi se o jednom od najznačajnijih djela svjetske književnosti - Boccacciovom 'Decameronu'.

Premijera će se održati u utorak, 8. prosinca, i to nakon pretpremijernih izvedbi koje su bile 4. i 5. prosinca. Predstavu Talijanske drame u suradnji s Hrvatskom dramom, režirao je Luciano Delprato, koji je ujedno i autor adaptacije.

- Za razliku od izvornika, mjesto radnje nije Firenza već Rijeka, umjesto u doba kuge događa se u doba Covida-19, desetero mladih umjesto u seosku vilu od zaraze bježe u kazalište, a umjesto stotinu pričaju deset priča. Na taj način Luciano Delprato je na ironičan način progovorio i o vremenu u kojem živimo i onome s čim se danas suočavamo, najavljuju iz riječkoga HNK-a.

Sam autor adaptacije i redatelj Delprato ističe da se prema tom velikom djelu, prije svega, odnosio s iznimnim poštovanjem, no nastojao je da adaptacija bude aktualna.

- Želio sam da to bude suvremeni dijalog s Boccacciovim 'Decameronom'. Kao i kod 'Kralja Edipa', želio sam pokazati da ovo djelo doista jest klasik, da nije samo dio obavezne lektire ili djelo koje treba promatrati kao eksponat u muzeju gdje je povijest zamrznuta. Želim publici pokazati koliko je ovo djelo živo, koliko može biti i jednostavno, zanimljivo, tečno, zabavno, duhovitom napominje Delprato.

Podsjetimo, on je jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Argentine. Prošle je sezone u riječkom kazalištu postavio Sofoklovog 'Kralja Edipa' u vlastitoj adaptaciji i režiji kao igrano-lutkarsku predstavu koja je oduševila i kritiku i publiku, a prema čijoj je odluci odnosno glasovima ova predstava dvostruko nagrađena, za najbolju predstavu Hrvatske drame i najbolju predstavu u cjelokupnoj produkciji riječkog HNK prošle sezone.

U predstavi glume Aleksandar Cvjetković, Leonora Surian Popov, Bruno Nacinovich, Denis Brižić, Elena Brumini, Serena Ferraiuolo, Ivna Bruck, Mirko Soldano, Anton Plešić, Giulio Settimo, Andrea Tich, Stefano Surian, Jasmin Mekić, Edi Ćelić, Nikola Nedić i Mario Jovev.

Autorski tim, uz Argentinca Delprata, čine i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, koreograf Michele Pastorini, oblikovatelj svjetla Robert Pavlić, autori glazbe Federico Rossignoli, Teodora Tommasi i Francesco Gulic te oblikovatelj zvuka Saša Predovan.

Nakon premijerne izvedbe 8. prosinca bit će svečano dodijeljene nagrade publike za najbolja umjetnička ostvarenja u programu Hrvatske i Talijanske drame, najbolje ostvarenu ulogu u mjuziklu kao i za najbolju predstavu cjelokupne produkcije riječkog HNK prošle kazališne sezone.

Predstava za djecu i obitelji 'Adriatico' - 12. prosinca

Ova obiteljska predstava otkriva tajne našega Jadranskoga mora kroz krimi zaplet: tri oceanografa, suočena sa smetnjama svojih instrumenata, odlučuju zaroniti i razotkriti tajnu. Na dnu mora pronalaze ogroman kovčeg koji sadrži nezamislivo blago.

- Da bi se naši oceanografi spasili, Serena, Andrea i Giuseppe morat će izvršiti vrlo težak zadatak: ispričati priču nad pričama, najavljuju iz 'Zajca'.

O dvjema riječkim premijerama u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s prvakom drame Aleksandarom Cvjetkovićem i ravnateljem Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca Giuliom Settimom, a prije druženja u studiju pogledajte i javljanje iz Šibenika u kojem smo od ravnatelja kazališta Jakova Bilića doznali kako tamošnji HNK funkcionira pod epidemiološkim mjerama: