Bednjanski govor - najstariji kajkavski pradijalekt

Bednjanski kraj poznat je po svojem specifičnom dijalektu. Na promidžbi izvornoga govora već duži niz godina radi Udruga koja bi se za koju godinu trebala useliti u nove prostore. Ovih dana počeli su radovi na rušenju starog objekta, na čijem će se mjestu izgraditi "centar bednjanskoga govora", vrijedan 10 milijuna kuna.

Nerazumljiv većini, težak za izgovor, ali vrlo zanimljiv i melodičan kada ga čujete. Bednjanski govor najstariji je kajkavski pradijalekt i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. S namjerom da bude trajno sačuvan već 5 godina intenzivno se radi na rječniku bednjanskoga govora.

- To je govor koji je pun diftonga, pun prekrasnih frazema, arhaičan je. Znači, kad govorite bednjanskim dijalektom to je kao da slušate pjesmu, jednom riječju prekrasno, naglašava Josip Podsečki, predsjednik Udruge za očuvanje bednjanskoga govora.

Izrada se polako privodi kraju. Prikupljeno je 14 tisuća riječi.

- Taj sav materijal stavljen je u računalnu memoriju u elektronskom obliku, tako da se može vidjeti od kud se crpila građa za izradu bednjanskoga rječnika.To je vrlo zahtjevan posao, istaknuo je Podsečki.

A da bi i dalje mogla raditi na očuvanju ovoga jezičnoga blaga udruga će uskoro dobiti  bolje i kvalitetnije uvjete. Počela je rekonstrukcija stare kino dvorane, koja će postati višenamjenski kulturni centar.

- Ovaj kulturni objekt bit će namijenjen daljnjim kulturnim događanjima, kulturnim programima, koje će upriličiti, ne samo profesionalna i amaterska kulturna društva s područja općine, nego će i mnoge udruge s tog područja dobiti svoje mjesto, naglasio je Damir Poljak, načelnik općine Bednja.

Namjera je da se i dalje promiču kulturne vrednote, kako bi i budući naraštaji znali to cijeniti.

- Vodimo računa da razvijamo općinu Bednja kao jedan primjer razvoja lokalne sredine koja je nažalost demografski vrlo devastirana. S 11 tisuća stanovnika, došli smo na ispod 4 tisuće, ističe Poljak.

Ako se taj trend na vrijeme ne zaustavi, neće imati tko očuvati kulturnu baštinu.