Zima u Vrbovskom

Epidemija je promijenila životne navike i u Gorskom kotaru, iako manje nego u velikim gradovima. No Gorani i dalje nastoje koliko - toliko baviti se svojim uobičajenim poslovima, a neki vrijeme provode i hraneći divlje životinje koje pod snijegom teško dolaze do hrane.

Tišinu na snijegom prekrivenim proplancima samo povremeno prekinu jeleni lopatari, srne, goveda. Neki su toliko pitomi da se ne boje ruke koja ih hrani.

- Imamo dva jelena lopatara koji dođu i jedu kukuruz iz ruke, ali ovi ostali se boje, pogotovo kad dođe više ljudi, oni odmah pobjegnu, rekla je Tena Mufić, Vrbovsko.

Magistrica kineziologije dane provodi u prirodi. Situacija s epidemijom iz Zagreba, gdje radi, privremeno ju je vratila u rodni kraj.

- Sad su ovakve mjere pa su nas trenutno zatvorili, vratila sam se malo u Vrbovsko i pripremam se za školu skijanja na Sljemenu. Nadam se da će sve proći u najboljem redu, dodala je Tena.

Zbog mjera manje je posjetitelja na posjedima gdje se mogu vidjeti jeleni lopatari. Drže se u ograđenim uzgajalištima jer nisu autohtona divljač. Podrijetlo vuku iz toplijeg istočnog Mediterana.

- Dolazili su iz Zagreba i Rijeke s autima malo gledati, ali sada je sve stalo. Sijeno baš slabo jedu, još nije opasno nema puno snijega, one radije brste šikaru ili lijesku nego sijeno, naglasio je Nikola Vujnović, Vrbovsko.

Osim jelenima, grmovi lijeske služe i u tradicionalnoj izradi košara. Zvonko Tkalčević njeguje obiteljsku tradiciju staru 200 godina. Od toga su živjeli mnogi Gorani.

- Nosili smo kroz te njive kukuruz i grožđe, sve redom do kuda su kola mogla, ako volovi nisu mogli proći preko tuđe njive, istaknuo je Zvonko, Liplje, Vrbovsko.

U središtu Vrbovskog distanca je i inače svakodnevica.

- Mala goranska mjesta sve su manje naseljena, sve je veći odljev mladih ljudi iz Gorskog kotara. Kada se dogodi ovako nešto, totalni lockdown, normalno da se to osjeti, poručio je Dalibor Kratohvil, Vrbovsko.

Na radost Božića upućuje samo dekoracija ispred mjesne crkve. Gorski kotar i dalje dobro stoji kad je riječ o epidemiji. A jednom će i ona proći.