Film 'Quo vadis, Aida?’ osvojio tri nagrade u Londonu

‘Quo vadis, Aida?’, novi igrani film Jasmile Žbanić koji je protekli tjedan započeo online distribuciju u Hrvatskoj, osvojio je na Londonskom tjednu filma tri nagrade, za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glumicu, za Jasnu Đuričić.

- Redateljica Žbanić: Da se Srebrenica dogodila danas, ishod bi bio isti

- Jako smo sretni s dosadašnjim festivalskim životom našega filma koji - tek što je krenuo – već ima nekoliko nagrada, veoma dobre kritike i divan je osjećaj da je nešto što si radio biva na pravi način prepoznato na drugim mjestima na planeti, izjavila je za naše Vijesti iz kulture nagrađena glumica Jasna Đuričić.

Film kroz priču o sudbini jedne žene i njezine obitelji progovara o genocidu u Srebrenici.

- Osjećala sam ogromnu odgovornost pri odabiru načina da ispričam ove događaje. Ponekad mi se činilo kao da hodam po minskom polju. Aidina drama i njezine emocije srce su ove priče, rekla je redateljica i scenaristica filma Jasmila Žbanić.

Kaže da je željela da film kod publike pobudi osjećaje i pitanja koja postavlja, poput onoga bi li tragedija imala takav ishod da su nizozemski vojnici pokazali više empatije.

U filmu nastupaju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Dosad je film prikazan na nizu svjetskih festivala, gdje je osvojio niz priznanja i nagrada, te je ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar.

U Hrvatskoj i regiji prikazuje se online na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba gdje će biti dostupan svim gledateljima do kraja godine.