Slatka božićna kuharica

Ekipa HRT-a vas vodi na radionicu izrade onoga što bi u budućnosti trebao biti prepoznatljiv slatki suvenir Grada Đakova. Pored toga, tu je i slatka božićna kuharica. Sve su pripremili vrijedni učenici i nastavnici srednje strukovne škole Antuna Horvata.  

Ovako nastaju Haibelove praline. I to od autohtonih slavonskih sirovina. Smjesa je to marelica, suhih šljiva, grožđica, pšenice, lješnjaka, paprenjaka.

- I onda ih oblikujemo u kuglice. Zatim ih umačemo u tamnu čokoladu i ukrašavamo bijelom čokoladom i na kraju ih upakiramo u prigodnu ambalažu, govori Jana Kranjčec, učenica.

Izrada slatkog suvenira najava je opremanja slastičarskog praktikuma i izrade novog obrazovnog programa đakovačke srednje strukovne škole.

Dobit ćemo opremu vrijednu nekoliko milijuna kuna, rekao je Marko Ćurić, ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata.

Kako bi se prilagodile tržištu rada, ova i slične škole dobit će nove, suvremenije programe obrazovanja.

Ova ladanjska kuća u Trnavi u vlasništvu je đakovačke škole zajedno sa 44 hektara vinograda. U njoj  ponovno slastice, ovaj put one božićne. Recepti se  nalaze u predstavljenoj božićnoj kuharici, a prikupljeni su vodeći se tradicijom.

- Istražili smo što su sve naše bake i prabake pripremale u vrijeme Adventa i u vrijeme Božića, rekla je Marija Katilović, nastavnica Srednje strukovne škole Antuna Horvata.

Kuharica tiskana u 500 primjeraka već se može nabaviti u đakovačkoj strukovnoj školi, a uskoro će i na sajmove.