Jerolim Miše: od buntovnika do barda

Izložba ‘Od buntovnika do barda’ u zagrebačkoj Modernoj galeriji prati umjetnički put velikana našeg slikarstva Jerolima Miše. Ova velika retrospektiva pola stoljeća nakon autorove smrti predstavlja njegov reprezentativni opus i rijetka je prigoda da još bolje upoznamo tog kontroverznog umjetnika.

Sunčana Dalmacija, ali bez mora, masline i makija s barkama i suhozidima - to su karakteristični pejzaži Jerolima Miše, njegov odgovor na radićevsku ideju potrage za ‘našim nacionalnim likovnim izrazom’ - oblikovanu u kontekstu Grupe trojice.

Ljubo Babić, Vladimir Becić i Jerolim Miše zastupali su ideju građanskog slikarstva i protivili se demokratizaciji umjetnosti.

- Oni promatraju umjetničko djelo kao lijepu sliku, kao objekt koji ukrašava građanske salone, kaže autorica izložbe Ana Šeparović.

Ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi ističe, pak, da ideja same umjetnosti nije da publika tek dođe i uživa u slikama.

- Retrospektive trebaju biti tu da pokrenu publiku, da razmisle o umjetniku, da razmisle o vremenu u kome je umjetnik djelovao, smatra Franceschi.

Sablažnjavali su ga berlinski homoseksualci i lezbijke, koje ipak prikazuje u aktu,a svoje kolegice u mladosti nominalno podržava, ali poslije ismijava ideju da se žene uopće bave slikarstvom.

Uz pejzaže, Miše je najpoznatiji po vrsnim psihološkim portretima: Mi smo htjeli to dekonstruirati ovom izložbom i pokazati da takve ocjene prikrivaju određene stereotipe, i rodne i klasne, koji su utjecali na njegovu tu politiku reprezentacije ljudi, napominje Ana Šeparović.

Praunuka Jerolima Miše Jelena Barišić Tihava izložbom je vrlo zadovoljna: Jako mi je drago da nakon trideset godina naše obiteljsko nasljeđe možemo pokazati javnosti u Modernoj galeriji, a posebno mi je drago što se u veljači izložba seli u Split, ističe Barišić Tihava.

Ova kritička retrospektiva opus Jerolima Miše jasno smješta u društveno-politički kontekst njegova vremena  - i nadilazi ocjene umjetnika kao kanonskog portretista, slikara zavičaja i umjetničkog genija moderne.