Život Indijke u Hrvatskoj: "Prije 10 godina većina nije znala što je kurkuma"

Tako često se razgovori vode o svima onima koji iz Hrvatske odlaze, ali ima i onih koji u Hrvatsku dolaze živjeti i u njoj pronalaze mir. Mir, ali i ljubav u Hrvatskoj pronašla je Hannah Blažić kada je došla iz dalekog Manipura u Indiji, prije skoro 15 godina!

Hannah je u Hrvatsku po prvi puta stigla još 2005. godine, kada ju je posjetila na odmoru. 

- Nakon toga, budući da sam se zaljubila u Hrvata, vratila sam se 2006. godine, u Hrvatskoj sam se vjenčala tradicionalnim obredom u crkvi, te sam nakon toga potražila posao. Sada sam postala Hrvatica, lokalna građanka i jako sam sretna zbog toga, priča Hannah.

Dolazi iz velike indijske regije sa sjeveroistoka Indije kraj same granice gdje se miješa mnogo tradicija i kultura. 

- Moja odjeća, odnosno ovaj šal koji je u potpunosti ručno rađen, ustvari pripada plemenskim bojama. Svoj nakit također nosim kao oznaku indijske božice, a ovu oznaku na čelu nosim jer je to nešto što predstavlja ženu u Indiji i za mene to predstavlja moj identitet, objašnjava Hannah.

Hannah isto tako nosi i, kako kaže, zapadnjačku odjeću jer se nalazi u takvoj okolini i voli što može predstavljati svoj indijski, ali i hrvatski identitet.

Hannah je u Hrvatskoj već mnogo godina, zaposlena je i dio je zajednice, ali u početku nije bilo jednostavno. Uz pomoć svog muža Kristijana trebala je prebroditi razlike u kulturi i okolini.

- Kada sam prvi put stigla u Hrvatsku bilo mi je pomalo teško, za početak - bilo mi je teško naći posao, jer nisam mogla govoriti hrvatski i to mi je bilo problematično jer bih morala pohađati školu. Tada smo ja i moj suprug zaključili da bih mogla raditi u hotelu, jer u hotelu mogu pričati engleski jezik i uskoro sam počela raditi u hotelu Sheraton, prisjeća se Hannah.

- U Zagrebu za mene nije bilo poteškoća, većina Zagrepčana voli pomoći strancima. Zaista se trude govoriti engleski, njemački ili talijanski. Ponekad bi mi rekli da nisu dugo govorili taj jezik, ali bi i dalje pokušali pričati sa mnom, ispričala je Hannah.

Zagrepčani, a i šire, zavoljeli su Hannu zato što je i iscjeliteljica koja pomaže ljudima u otklanjanju boli i podučava ih zdravom životu prakticirajući Ayurvedu.

- Ayurveda je drevni tretman koji koristimo u Indiji. Temeljimo ga na prehrani i na ravnoteži koju pokušavamo uvesti u vaš životni stil. Koristimo određeno tradicionalno voće, povrće, trave i začine poput kurkume koja iscjeljuje i možete ju pomiješati s medom i popiti rano ujutro kako biste ojačali svoj imunitet, kaže Hannah, koja u skladu sa zdravljem osobe koja ih koristi preporučuje razne pripravke koji pomažu u smanjenju krvnog tlaka, kontroli dijabetesa i detoksikaciji tijela. 

Na pitanje misli li da su Hrvati zdrav narod Hannah kaže da misli da oko 20 do 30% Hrvata poznaje zdrav život.

- Za mojih 10 godina iskustva u Hrvatskoj, dogodilo se mnogo promjena. Prije 10 godina recimo većina ljudi nije znala što je kurkuma, sada je to dobrim dijelom usvojeno. Hrvati također koriste neke začine i trave, poput klinčića, lovora, što su sve vrste "masala" kako ih mi zovemo. Većina mojih klijenata ih koriste svakodnevno i prihvatili su taj način života pogotovo sada za vrijeme pandemije, otkriva Hannah.

U Hrvatskoj joj se najviše sviđa ljepota i raznolikost prirode te koliko jednostavno može doći do nje. U usporedbi s Indijom ima manje stanovnika pa vrijeme u prirodi na svježem zraku može provesti sama.  

- Hrvatska je doista prekrasna, sviđa mi se što u Zagrebu mogu doći do svakog dijela grada za pola sata do sat vremena. Ja recimo volim Jarunsko jezero oko kojeg volim hodati, tijekom ljeta je zaista prekrasno. Možete vidjeti ljude kako na suncu ispijaju kave i kako navečer vježbaju i hodaju. A ako pak želite otići na planinu, na Sljeme, isto ste blizu! Ako želite otići do morske obale za sat i pol možete doći čak i do otoka. Ljudima u Indiji treba mnogo vremena da dođu do obale i otoka, a ovdje se može do otoka i automobilom, to mi je čudesno, ushićeno će Hannah.

Kaže da, iako je Hrvatska mala zemlja, svaki njezin dio je pun života i ima svoju svojstvenu tradicionalnu kuhinju, kulturu i ljepotu.

Jedinu zamjerku koju je Hannah našla Hrvatskoj su porezi, odnosno PDV, za koji smatra da je previsok, ali je to ne sprječava da uživa u svakom trenutku života u Hrvatskoj.