Predstavljen Centar za genetičku edukaciju

Predstavljen je novoosnovani Centar za genetičku edukaciju pri Medicinskom fakultetu u Rijeci. Prvi je to takav centar u Hrvatskoj i jedan od rijetkih u ovom dijelu Europe.

-
Medicinska znanost poznaje više od 10 tisuća genetičkih poremećaja, ali u društvu još uvijek postoje predrasude prema takvim ljudima, što je neprihvatljivo i treba se promijeniti. Novi riječki Centar za genetičku edukaciju predstavlja upravo takvu promjenu -  istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš koji se online uključio u predstavljanje.

- Preventivna medicina i genetičko opismenjavanje teme su o kojima se nedovoljno govori. Činjenica je da se medicinska genetika strelovito razvija međutim genetička pismenost je sasvim druga priča. Zato mi je neizmjerno drago da imamo Centar za genetičku edukaciju - poručio je.

Centar i jest osnovan radi podizanja razine genetičke pismenosti liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika, ali i pacijenata i njihovih obitelji.

- Centar će omogućiti puno bolje razumijevanje između nas i naših pacijenata i objasniti ljudima zašto se nešto dešava i zbog čega su bolesni - kaže Goran Hauser, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Među ključnim ciljevima Centra su i specijalizacije iz medicinske genetike, a uzor - srodni europski centri.

- Na prvom mjestu Ljubljana, a nakon toga drugi europski centri gdje je to standardni dio svakodnevnog liječničkog rada što nažalost u Hrvatskoj još ne postoji - dodao je Hauser.

Genetika je neodvojivi dio dijagnostike i terapije, nužno potreban i u kompleksu nove riječke bolnice koja se gradi na Sušaku.

- Željeli bi napraviti različite tečajeve od osnova genetike pa do specifičnih tečajeva za parove koji planiraju imati djecu, o prenatalnim testovima - naglasila je Nina Pereza, voditeljica Centra za genetičku edukaciju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Uz primarni cilj promicanja zdravlja, prevencije, te ranog otkrivanja bolesti.