Zaštitne maske i njega lica

Niske temperature i hladan vjetar vani te topao i suh zrak u zatvorenom prostoru razlozi su zašto naša koža zimi zahtjeva pozornost i njegu. Posebice u doba nošenja maski koje mogu prouzrokovati različite iritacije kože.

- Kod osjetljive kože se dodatno naglašavaju postojeći problemi - crvenilo i pretjerana suhoća kože. Posebno je to vidljivo kod osoba koje imaju rozaceu. Njima ljeti ne odgovara UV zračenje, a zimi hladnoća i velike promjene temperature, kaže liječnica Željana Bolanča s Klinike za dermatologiju KB-a Sestre milosrdnice.

U zimskom se periodu pogoršava i klinička slika različitih bolesti i na koje sunce ljeti djeluje povoljno. Radi se o različitim upalnim dermatozama, atopijskom dermatitisu, psorijazi te seboreji. Upravo zimi je poželjno pojačati njegu i to preparatima koji u sebi imaju ceramide, hijaluron i omega-masne kiseline. Svi takvi proizvodi pomažu nam u čuvanju kožne barijere, dodaje liječnica Bolanča.

Kožna barijera je površinski sloj koji se vrlo često terapijski zanemaruje, u odnosu na dublje slojeve kože. Ta barijera, upozorava Bolanča, nije samo mehanička barijera od štetnih tvari izvana - ona je i kemijska i imunološka barijera. Kad je ona očuvana i bolesti se lakše mogu držati pod kontrolom.

Maskne - akne koje nastaju pod maskom

Vrijeme u kojem živimo i koje od nas zahtijeva nošenje maski u zatvorenim prostorima dodatno pojačava stvaranje akni. U dermatologiji su akne koje nastaju pod maskama dobile i svoj poseban naziv - maskne. Bolanča kaže kako se takvih akni vidi sve više. Međutim, osim samih akni - pogoršava se i perioralni dermatitis koji se očituje u crvenim papulama u području oko usana. To se uglavnom događa kod osoba koje i inače boluju od akni, a dosta je pogoršana i klinička slika kod adolescenata.

Dezinfekcija i pamučne maske

- Njima svakako preporučujemo da budu redoviti u svojoj osnovnoj terapiji. Pranje lica ujutro i navečer preparatima za kožu sklonu aknama te nanošenje krama i liječenje prema preporuci dermatologa. Oni koji imaju problema, a nisu se javili dermatologu - trebali bi to učiniti i dobit će stručni savjet i osnovnu njegu za liječenje, zaključuje liječnica Željana Bolanča.

Kad maske već moramo nositi, a posebno adolescenti koji ih moraju imati u toku nastave, vrstu maske je potrebno pametno odabrati i pravilno održavati. Bolanča za one koji imaju problema s aknama preporučuje pamučne maske koje se svaki dan moraju prati i dezinficirati. Problem je što maska radi okluziju - zadržava sebum koji se luči iz žlijezda lojnica i mijenja se ph kože. To dodatno potencira nastajanje akni.