Okučani, mjesto ostanka i dolaska

U općini Okučani, unatoč pandemiji, sve je više projekata koje ovo mjesto od 2 tisuće stanovnika pretvaraju u prostor življenja u kojemu se ostaje ili u njega dolazi. Općinska uprava kroz fondove sve više ulaže u obnovu infrastrukture.

Svaka obitelj koja se doseli u Okučane dobije 35.000 jednokratne pomoći. Obnavljaju se objekti važni za normalan život. Obitelj Redžić izbjegla je zloj sudbini rata u Bosni i Hercegovini. Ovdje su se skrasili i počeli s ekološkom proizvodnjom. Sve je počelo komadićem zemlje za vlastiti vrt.

- Prvo smo uzeli u Cagama, tu blizu Okučana na onoj drugoj parceli. Uzeli smo to. To je bila katastrofa, bila je šikara, bilo je neprohodno.

- Kupili smo svoj kutak da imamo za 30-ak voćkica i vrt. Ali je to na kraju naraslo na 300-tinjak voćkica.

I takvih je primjera dosta u Okučanima. No, za normalan život u malome mjestu potrebno je nešto više.

- Radi se uz pomoć županije energetska obnova Doma zdravlja u Okučanima. Isto tako MUP radi energetsku obnovu policijske postaje u Okučanima. Završili smo energetsku obnovu OŠ u Okučanima. Moram napomenuti da smo mi općina koja je pripremljena za iduće razdoblje EU fondova.

EU fond za ruralni razvoj odobrio je i poseban projekt obnove sportskoga centra i nogometnog igrališta.

- Gdje smo dobili sredstva iz mjera 741. Vrijednost objekta je 4 milijuna 736 tisuća kuna...

- Imamo četiri kategorije. Evo ovo igralište iza mene koristit će limači i pioniri, a i sve druge kategorije u pripremnom periodu. Raduje nas da ćemo uskoro imati jedan od najljepših sportskih kompleksa u Slavoniji...
U Okučanima su otvoreni za svako ulaganje. Jer samo mjesto zemljopisno je na raskrsnici autoceste Bregana-Lipovac prema unutrašnjosti Slavonije, nalaze se na desetom paneuropskom željezničkom koridoru i nadomak su granice s Bosnom i Hercegovinom.