Žminjske izreke i simboli postali hit na Viberu

Mala destinacija, ali drži korak sa svjetskim trendovima. Gradić Žminj objavio je naljepnice za popularni Viber. Pisane specifičnim dijalektom, spojile su tradiciju i suvremenost i postale pravi hit među korisnicima.

Otkad su ih preuzeli, ne prestaju ih dijeliti. I tata Dean i sin Lenny.

- Najljepša mi je Gremo za Žminj. Djelim ih sa svima, tati, prijateljima, noni, ama baš svima, kaže Lenny Damijanić iz Žminja.Besplatno preuzimanje i dijeljenje prepoznatljivih žminjskih izreka i simbola ne poznaje granice.

- Šaljemo ljudima koji nisu iz Žminja, pa oni pitaju kako šta je to? Pa ljudi koji nisu iz Žminja šalju natrag. Više se ne dopisujemo standardno, nego samo preko naljepnica, objašnjava Dean Damjanić.

Povezale su tradiciju, kulturu i turističku ponudu. Premda pisane na žminjskom govoru, zaštićenom kao nematerijalno kulturno dobro, dizajnirane su tako da su svima razumljive.

- Putem tih stickera dali smo im alat da mogu međusobno komunicirati. Ali da se mogu mogu njima obratiti potencijalnim ili trenutnim gostima ili kupcima. Tako mogu na spontan, nenametljiv način ustvari kroz svakodnevnu komunikaciju promovirati Žminj, ističe Tina Erman Popović.

Upravo je to bila namjera Turističke zajednice.

- Zovu kolege. Čestitaju na ovom projektu. Drago mi je i ponosni smo da smo ovaj projekt osmislili i inovativni bili, kaže direktorica TZ Žminj Lenka Šajina.

Na tragu ove, ideja ima još. Samo da ih pandemija ne poremeti.