Zelena menestra u doba korone stiže na kućni prag

Zelena menestra je zaštitni znak zimskih blagdana na samome jugu Hrvatske.

Kuhar, specijalist za zelenu menestru otkriva tajnu - važno je da kupus doživi prvu veliku hladnoću, prvi led!

- Ta hladnoća  strukturu njihove stabljike  jednostavno razgradi  i stvori šećer,  koji poslije osjetimo kada ga jedemo u mesu. Uberi ga prije mraza i iza mraza, to je razlika nebo-zemlja, kaže Ivo Butjer, kuhar.

Upravo prva menestra, po tradiciji kuhala bi se za Božić, ipak ove je godine sve drugačije. Domaćin prve ovogodišnje menestre, svoj OPG je otvorio točno s dolaskom koronavirusa u Hrvatsku.

- Otvoreno je 9 ožujka., u biti plan je bio da otvorimo na 50. rođendan i tako smo napravili. Napravili zabavu i  zatvorili, govori Pavao Vukić, vlasnik OPG-a.

Iako ove godine, zbog situacije s koronom, konavoski OPG-ovi neće primati goste zelena menestra ipak se kuha. Četiri OPG-a kuhat  će zelenu menestru i prvi put u povijesti  organizirati dostavu na kućna vrata, i to za Konavle, Župu Dubrovačku i grad Dubrovnik.

- Svi agroturizmi će kuhati  zelenu menestru, pakovat će se u modernu  suvremenu ambalažu, koja će se moći podgrijavati u mikrovalnoj pećnici i koju će  cure u narodnoj nošnji  dostaviti na kućnu adresu. A, naš  starinski bronzin će biti ustvari posuda u kojoj će se prenositi te zdjele, kaže Ivo Mujo, Agroturizam Konavle.

I pod maskama, zelena menestra u tren je vratila one prave mirise Božića. Ove godine neće biti velikih druženja i proslava, ali ukusna tradicija ipak će se nastaviti!