Većina kamenica stiže iz Malostonskog zaljeva

Čak 60% hrvatskoga školjkarstva smješteno je u Malostonskom zaljevu gdje se proizvede 90% ukupne proizvodnje kamenica u Hrvatskoj.

Malostonska kamenica, prepoznata po svojoj kvaliteti, nedavno je dobila oznaku izvornosti Europske unije, a cijelo to područje će uskoro dobiti vrlo vrijednu i opsežnu monografiju.

Školjkarstvo je u Malostonskom zaljevu prirodno bogatstvo, kulturna baština i način života. To je ujedno i naziv projekta za koji je Stonskim školjkarima odobreno gotovo 250 000 kuna iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

- Taj projekt je zapravo izrada jedne monografije koja će objediniti sve znanstvene radove, sve arhivske podatke, sva ona znanja o vrijednostima Malostonskog zaljeva koje imamo, rekao je Vedran Kunica, voditelj projekta.

Stručni je tim okupljen, a dvojezična monografija, uz tiskano imat će i web izdanje. Predstavljanje je planirano za godinu dana.

- Školjkarstvo je jedan od brendova Stona. Meni je drago što smo prepoznati na europskom i svjetskom tržištu. Stalno govorimo da malostonska kamenica zaslužuje tu pažnju, a ovo je samo potvrda svega toga što je uloženo kroz tu kamenicu, naglasio je Vedran Antunica, načelnik općine Ston.

Malostonska je kamenica nedavno dobila zaštitu oznake izvornosti na razini Europske unije, nakon čega Udruga Stonski školjkari nastavlja s nizom aktivnosti uz tu kraljicu školjaka, kako je zovu.

- Nakon te oznake sve nas vuče da radimo promociju. Najbolje bi to bilo s ugostiteljima, kroz njihove objekte, tako da se ona na što bolji način približi krajnjemu potrošaču, naglašava Marija Radić, predsjednica Udruge Stonski školjkari.

Ova se pandemija odrazila i na stonske školjkare. No, kako kažu, do sada su se izborili s brojnim poteškoćama - od administrativnih do predatora - pa vjeruju kako će sljedeća godina biti puno bolja, a projekti poput ovog svakako će pripomoći.