Slikovnica koju "pričaju" napušteni psi

Ljubav prema životinjama treba razvijati od malih nogu. Jedan od načina je i slikovnica. Autorica Alma Pongrašić, uz podršku Hane Vrcan koja je slikovnicu ilustrirala, djeci i, možda što je još i važnije, odraslima, žele skrenuti pozornost na svijet u kojemu treba pomagati drugima.

- Do slikovnice je došlo tako što sam htjela pokazati ljudima koliko zapravo pasa ima. A pošto ja radim za jednu udrugu pisaca ilustratora Kreativna mreža onda sam skužila da je zapravo najbolji način da napišem slikovnicu, rekla je Pongrašić.

"Mi nismo sami" priča je koju umjesto glavnog junaka pričaju psi. I to napušteni. Pričaju o svojoj samoći, tuzi, strahu, ali i nadi. Šalju svoj poziv u pomoć.

- Slikovnica nije tipična slikovnica zato što nije sretna, nije vesela. Tema je malo tužnija. Takve su zato ilustracije pa mi je moja ilustratorica Hana Vrca odlično "sjela" zbog toga. Nema happy end. Tako da je za djecu i za odrasle. I u tom je zapravo cijela i poanta - nije sve oko nas sretno cijelo vrijeme, dodala je Pongrašić.

Slikovnica je početak i istoimenog projekta u kojemu će se održavati radionice, predavanja te susreti ljudi i životinja. Dio sredstava od prodaje slikovnice donirat će se u vidu lijekova i hrane azilima za životinje diljem Hrvatske.

Sve je krenulo u Dumovcu gdje je Alma volontirala, ali se i zaljubila u svoju Gili.

- Kada sam došla do njezinog kaveza, prvo sam primijetila koliko maše repom, njoj je cijela guza, cijela leđa su joj mahala od jedne do druge strane. Nisam mogla samo proći pokraj nje. Uzeli smo ju u šetnju i tako smo se zaljubili u nju. Kod nas je već godinu i pol i ja ne mogu biti zadovoljnija s njom, toliko me nasmijava, daje mi toliko ljubavi i pažnje, tako da je to stvarno jedan najbolji osjećaj na svijetu jer udomljen pas je puno, puno zahvalniji, rekla je.

U Dumovcu se trenutačno nalazi 60-ak pasa, a u gotovo 20 godina svjedočili su ovdje mnogim novim prijateljstvima. Naravno, od velike su im pomoći volonteri. Od nedavno za njih provode i edukacije.

Volonteri se sami organiziraju putem društvenih mreža, rade svoje marketinge, skrbe o starijim i bolesnim psima, često ih čuvaju i u svojim domovima. Sudjeluju u odlukama. Zahvalnost ovih malih stvorenja je velika.