Počelo janjenje na Pagu

Počelo je janjenje na Pagu, našem otoku s najvećim brojem ovaca. U normalnim okolnostima bili bi to dani veselja za tamošnje ovčare. No, račune o dobroj zaradi mogla bi pomrsiti pandemija jer se mlada janjetina nema gdje, a ni komu prodati.

Bijeli se Dalmacija, ne od snijega, nego zbog tek ojanjenih janjčića.

- Jučer ih je bilo 24, danas sam počeo brojiti, a vi ste me omeli, govori Ivan Tičić, ovčar s Paga.

Nekoliko kilometara dalje i Jandro je sa svojim stadom.

- Od toga računajte da će biti 75 janjadi, govori Jandro Dule Mišković, ovčar s Paga.

Na otoku Pagu pase oko 38 tisuća ovaca. Od studenog do ožujka, ojanjiti će se još između 25-30 tisuća janjadi.

Prije 4 godine paška se janjetina diči oznakom izvornosti na razini Europske unije. Za stjecanje laskavog priznanja, trebalo je dosta muke i truda.

- Stalno sam na zraku od jutra do navečer. Oko podne pođem nešto pojesti pa opet u drugi đir i tako do noći, govori Zvjezdan Škoda, ovčar s Paga.

Potražnja za paškom janjetinom oduvijek je golema, usprkos visokoj cijeni.

- Sada ove mlade, prvo je 90 kuna čistog mesa, problem je što se nema kome prodati. Prije je to sve išlo u Zagreb, sad ništa ne radi, ističe Jandro Dule Mišković, ovčar s Paga.

Radost janjenja i dobre zarade pokvarila je pandemija pa su ovčari u ozbiljnim problemima.

Sedamdesetogodišnji Ivan u muci zadržao je i dozu humora.

- Jesti ćemo sami.

Jedinstvenu priliku da požive koji dan više dobili su tako i paški janjci koji bi u normalnim vremenima od janjenja do stola poživjeli samo 45 dana.