Pravični angelek na Zrinjevcu

Fizičar i književnik Goran Gatalica objavio je knjigu pjesama na kajkavskom ‘Jezero zmešaneh noči’, a pjesmu 'Pravični angelek' uživo je u uključenju u emisiju Dobro jutro, Hrvatska pročitao na zagrebačkom Zrinjevcu.

- Do sada sam objavio četiri knjige pjesama: ‘Krucijalni test’ (OMH Daruvar, 2014.), ‘Kozmolom’ (Biakova, 2016.) , ‘Odsečeni od svetla’ (DHK, 2018.) i ‘Jezero zmešaneh noči’ (Biakova, 2020.), nabraja naš sugovornik.

Za njih je i više puta nagrađivan. Primio je Nagradu Dana hrvatske knjige - Slavić, Nagradu Kvirin na Kvirinovim poetskim susretima u Sisku, Nagradu ‘Dragutin Tadijanović’ Zaklade HAZU-a u Slavonskome Brodu 2017. godine i Nagradu Katarina Patačić u Varaždinu 2019. godine.

- Ovu posljednju, najnoviju knjigu pjesama ‘Jezero zmešaneh noči’ su recenzijama popratili akademik Zvonimir Mrkonjić i dr.sc te Hrvojka Mihanović Salopek sa Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a, ističe Gatalica.

Knjiga je zamišljena kompozicijski kao minijaturna 'Božanstvena komedija' D. Alighierija u koju su uključene pjesme koje dočaravaju vrijeme ove pandemije i potresa te ljudskoga otuđenja, ali i nalaze mogućnost u duhovnoj obnovi kroz čin stvaranja.

- Mnoge od duhovnih pjesama u ovoj knjizi su i pojedinačno nagrađene pjesme, ali s obzirom na tematiku su i inovativne s obzirom na prethodne književne prakse u dijalektnoj lirici, dodaje Gatalica.

Knjiga je popraćena i prijevodima kajkavskih riječi i fraza na hrvatski standard. Vizualni identitet izdanja potpisuje Dominik Vuković.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska na Zrinjevcu se jutros družila s Goranom Gatalicom i urednicom knjige i recezenticom dr. sc. Hrvojkom Mihanović Salopek, znanstvenom savjetnicom pri Zavodu za povijest hrvatske književnosti kazališa i glazbe HAZU-a: