Timaritelj u ZOO-u: Moj posao je poput dobitka na lotu

Naviknuti na svoga timaritelja, svako jutro mališani u osječkom ZOO-u nestrpljivo čekaju doručak. Briga o njima i njihovoj prehrani Zlatkov je svakodnevni posao.
- Dosta je životinja zatvoreno, nema vanjskog kretanja i onda je potrebno da hrana bude malo pojačana i provjetravanje nastambi u kojima jesu sada trenutno silom prilika  zatvoreni, kaže Zlatko Lončar, timaritelj u osječkom ZOO-u.
Hrana i vitamini spremni su i za najviše stanare osječkog Zoološkog vrta.

- Pojedu dosta dnevno, imamo na primjer peletirane hrane, mogu posjeti svaka 14 kilograma i do 5 kilograma svježeg voća i povrća, kaže Željko Bušljeta, timaritelj.

Željko je prema njima veoma obazriv jer su, kako kaže, Jozo i Stevo vrlo plahe životinje. Zato u prilagođenoj nastambi uvijek svira radio.

- Vole slušati, ne smijemo reći koji radio slušaju,a mi im stalno mijenjamo tako da ne znaju nikada. Znaju koliko je sati, ustaju se po radiju, radio im je glavna stvar, dodaje Bušljeta.

Za žirafe i ostale životinje briga traje punih 365 dana. A tu je i ljubav.
- Moj posao je nešto poput dobitka na lotu da radite ono što volite i da vas to ispunjava. To je najveći dobitak za mene, a ja se nadam i za životinje o kojima brinem, kaže Zlatko Lončar.

Pa tako ni posao nije težak, ni u doba pandemije ni za blagdane. A vrata osječkog Zoološkog vrta svima su otvorena.

- Pozivamo sve i velike i male posjetitelje koji žele malo izaći van na svježi zrak, slobodno nek dođu u zoološki vrt, otvoreni smo za njih. Naše radno vrijeme prilagođavamo godišnjem dobu tako da sada radimo do 15 sati do kada i blagajna radi, kaže Tatjana Elez, edukatorica u osječkom ZOO-u.

I upoznati tako stanare, po površini najvećeg hrvatskog zoološkog vrta, kojima ni hladnoća ne može ništa.